Министърът на младежта и спорта Красен Кралев изнесе основната встъпителна реч по време на откриването на неформалната среща на министрите на спорта от държавите-членки на ЕС, която се провежда в Париж, Франция. Срещата се организира по инициатива на френския министър на спорта Лора Флесел във връзка с предстоящите Летни олимпийски и паралимпийски игри в Париж 2024г. Събитието се провежда с подкрепата на България като председателстваща Съвета на ЕС държава. На срещата присъстваха еврокомисарят по спорта, младежта, образованието и културата Тибор Наврачич, президентът на Европейският олимпийски комитет Янеш Косианчич и президентът на Френския паралимпийски комитет Емануел Асман.

"Като председател на Съвета на ЕС България беше първата държава, изразила подкрепа за инициативата на Франция да превърне Олимпийските и Паралимпийските игри през 2024 г. не само на Франция, но на целия Европейски съюз”, заяви Красен Кралев. По думите му, Европейският съюз е люлка на най-значимото спортно събитие в света - Олимпийските игри. 

Българският спортен министър обясни, че един от основните приоритети в сектор „Спорт“ по време на Българското председателство на Съвета на ЕС е именно утвърждаването на европейските ценности чрез спорта. В тази връзка по време на Съвета на министрите на ЕС бяха приети заключения, в които държавите-членки се приканват „да утвърждават общите ценности на ЕС във връзка с големи спортни прояви, организирани от спортното движение, често в сътрудничество с публични органи“.

Според министър Кралев споделянето на големи домакинства между няколко държави е интересен начин за споделяне на икономическата тежест и преодоляване на серия от предизвикатества, като в същото време се предоставя възможност на по-широк спектър от зрители да се докоснат до спорт на най-високо ниво. “България вече има опит в тази насока, като през 2015 г. организирахме съвместно с Италия Европейско първенство по волейбол за мъже, а през септември тази година отново заедно ще реализираме Световно първенство по волейбол за мъже”, коментира той. Страната ни ще продължи да участва в съвместната организация на големи спортни прояви.

Пред колегите си спортни министри Кралев изрази убедеността си, че те също полагат сериозни усилия в организирането на спортни състезания. “Така, всеки един от нас пряко и косвено във всекидневната си дейност на спортен министър работи за промотирането на ЕС като водещо място за провеждане на големи спортни събития. А когато всички заедно работим целенасочено и в синхрон, резултатите ще бъдат още по-добри. Това гласи и мотото на българското председателство на Съвета на ЕС: United We Stand Strong. И ние трябва да бъдем обединени, защото държавите от ЕС срещат все по-силна конкуренция за домакинства на големи състезания”, подчерта министърът на младежта и спорта.

Красен Кралев отчете факта, че според редица международни статистически проучвания туризмът се облагодетелства най-вече от спорта, с внушителните между 12 и 15 милиона пътувания, извършени по цял свят ежегодно с главна цел гледане на спортни събития. “Tова определено доказва ролята и приноса на спорта за утвърждаването на Европейския съюз като водеща туристическа дестинация и общност богата със своята история и културно многообразие”, заяви българският министър.

Министър Кралев завърши изказването си на "Стад дьо Франс" с думите на основателя на Международния олимпийски комитет Пиер дьо Кубертен, който поставя началото на организираното спортно движение: „За всеки човек спортът е потенциален източник на вътрешно самоусъвършенстване“. И допълни: “Нека продължим да развиваме ЕС като едно по-добро място за спорта!”

В края на срещата бе приета декларация, която ще послужи като една здрава основа за целенасочената работа за утвърждаването на ЕС като водещ регион за домакинство на спортни събития.