Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се включи в събитията в Бургас, част от инициативата Европейска седмица на спорта #BeActive, на която Министерството на младежта и спорта (ММС) е координатор. Той, заедно с кмета на Бургас Димитър Николов, се включиха в първия мач на учениците от ОУ „Братя Миладинови“. В училището се проведе спортен празник на различните зони на изцяло реновирания двор на училището. Учениците на ОУ „Братя Миладинови“ и техните гости от ОУ „Кирил Христов“ от Стара Загора премериха сили в двустранни срещи в различни спортове. На напълно обновеното игрище министър Кралев и кметът Николов дадоха начало на футболен мач. След финала на срещите, участниците в спортните надпревари получиха специални подаръци от Министерството на младежта и спорта и Европейската седмица на спорта, които им връчи лично министър Красен Кралев.

Със собствени средства и със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 Община Бургас е ремонтирала изцяло дворното пространство на ОУ „Братя Миладинови“, което е едно от най-големите основни училища в страната. Изградени са площадки за баскетбол,  комбинирана площадка за футбол/хандбал, площадки за волейбол,  площадка за мини футбол, 80-метрова лекоатлетическа писта за бягане с три коридора и площадка за фитнес.

„Искам да благодаря на кмета и на Община Бургас за грижите, които полагат за това спортът да бъде приоритет тук. Виждам много хубави площадки в училищата“, обърна се министър Кралев към събралите се в двора на ОУ „Васил Априлов“ в Бургас. Там гостите присъстваха на демонстрации на Полицейска лична защита от служители на ОД МВР – Бургас, както и задържане с куче, което е част от програмата на Детските полицейски управления на ОУ „Васил Априлов“,  ОУ „ Свети княз Борис I” и ОУ „Свети Климент Охридски“, съвместна инициатива с ОД МВР – Бургас. Състезатели на ОУ „Васил Априлов“ и  Фехтовален клуб „Корсар“ показаха своите умения по фехтовка.

„Искам да благодаря и на вашите учители, които ви учат и се грижат не само уроците да вървят добре и да получавате добри познания, но и да бъдете здрави, да бъдете активни, да бъдете и добри спортисти. Защото и двете неща са еднакво важни“, добави министър Кралев. Заедно с кмета на Бургас Димитър Николов те поеха ангажимент да продължат да се грижат за спортната инфраструктура и призоваха децата да спортуват по-често.
Министър Кралев беше част и от „Женския футболен хепънинг“, който се състоя на площад „Атанас Сираков“ пред Община Бургас. Той получи тениска на женския футболен клуб „ Бургас“ от 12-годишната звезда на отбора Йоанна Станкова. Председателят на ЖФК „Бургас“ Валентина Станкова пък отправи към министър Кралев и Димитър Николов спортно предизвикателство да се включат в мача, заедно със състезателките.

„Благодаря на женския футболен клуб в Бургас, че се включи, за да покаже, че футболът не е само за мъжете, но и за жените.“ С тези думи се обърна спортният министър към състезателките, които само за няколко години успяха да върнат славата на женския футбол в града, завоювайки престижни международни и национални първенства. „В много държави в училищната програма футболът се изучава като задължителен предмет. Момчета и момичета играят заедно, затова е хубаво, че в Бургас се развива и женското направление на най-популярния спорт“, добави Кралев.  
Пред сградата на общината се състоя и демонстрация по степ аеробика и канго джъмп, организирана от Световната шампионка по карате киокушин Гергана Апостолова.

„Благодаря ви, че давате пример на подрастващите, защото основната ни задача е да раздвижим младото поколение. Едва 30% от българските деца спортуват. Давайте пример! Всички ваши приятели трябва да бъдат активни, да спортуват!“, призова участниците в демонстрацията министърът.