Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри европейското първенство по хандбал за девойки до 19 години, което се провежда в Двореца на културата и спорта във Варна от 13 до 21 юли. В шампионата участват 10 отбора. България е в група „А“ със Сърбия, Исландия, Великобритания и Гърция, а в група „Б“ са Полша, Финландия, Украйна, Израел и Босна и Херцеговина. Първенството е част от календара на “Варна - Европейски град на спорта”.

„Благодаря на Европейската федерация по хандбал, че се довери на морската ни столица, която неведнъж се е доказвала като отличен домакин на спортни събития от най-висок ранг. През 2016 г. Варна прие Европейското първенство по хандбал за младежи до 18 години, което премина на много високо ниво. Убеден съм, че и тази година ще се справим чудесно с организацията на континенталния шампионат за девойки“, заяви Красен Кралев.

Спортният министър подчерта, че благодарение на добрата работа на Българската федерация по хандбал, се забелязва сериозен прогрес на този спорт у нас през последните години.

„Хандбалът е един от тези спортове, към които има интерес от децата и аз се надявам, че след провеждането на шампионата ще има допълнителен тласък в развитието му. България постепенно започва да наваксва изгубеното в колективните спортове. С такива първенства даваме шанс на най-младите състезатели да се докоснат до най-добрите хандбалисти в Европа, а това е чудесен стимул за тях“, каза още министър Кралев.

Той пожела успех на всички участнички и изрази надежда повече хора да дойдат в залата и да подкрепят българския отбор. На официалното откриване присъстваха още кметът на Варна Иван Портних, директорът на дирекция „Спорт“ Кристиан Димитров, президентът на Българска федерация хандбал Росица Бакърджиева и почетният президент на Европейската федерация по хандбал Жан Брио.

ПРОГРАМАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ОТБОР
14.07.2019, 19:00
Великобритания – България

15.07.2019, 19:00
България – Исландия

17.07.2019, 19:00
България – Гърция

18.07.2019, 19:00
Сърбия – България