Спортът като средство за интеграция на хората с увреждания и осигуряването на достъпни спортни съоръжения за тях ще са сред основните акценти през следващите години. Това обяви министърът на младежта и спорта във втория кабинет на Бойко Борисов Красен Кралев по време на среща с неправителствени организации от сектора на социалните услуги, на която присъстваха още кандитатите за народни представители от ГЕРБ Зорница Русинова, Александър Ненков и Павел Савов.

„Ние разглеждаме спорта като средство за социално включване и социална интеграция. До 2014 г. бяха финансирани единствено трите многоспортови организации, които развиват спорт за хора с увреждания – Българската параолмипийска асоциация, Спортната федерация на глухите и федарията за хора със зрителни увреждания. В резултат на нашата работа и нашите виждания в тази сфера през 2016 г. бюджетът за спорт за хора с увреждания бе увеличен с 20%.”, каза Кралев

Тези средства бяха разпределени за финансиране на редица едноспортови федерации, които имат специализирани програми за хора с увреждания. Така през 2016 г. за пръв път финансиране по това перо получиха федерациите по баскетбол, гребане, конен спорт и канадска борба, а от 2017 г. към тях се присъедини и тенисът.

„Много добри отзиви имаше програмата ни с баскетболната федерация, по която за 100 000 лв. закупихме 22 колички. Това даде възможност да имаме вече четири отбора – два в София и по един във Варна и Бургас и през миналата година за пръв път да се проведе държавно първенство”, добави Кралев.

Думите му бяха подкрепени и от капитана на софийския отбор София-Балкан Борис Томов.

„Тези колички са доста скъпи и са индивидуални за всеки един състезател. Никога не сме вярвали, че ще ни се случи такова нещо. Нашият отбор е пример, че интеграцията на хората с увреждания и спортът вървят ръка за ръка. Ние бяхме 6 човека, сега сме два отбора и общо 22-ма. По-важното е, че има момчета от провинцията, който са израстнали в инвалидни колички. Те вече са в София, учат в Софийския унивеситет и животът им се развива по съвсем различен начин”, заяви Томов.

Подкрепа за политиката на Кралев по отношение на спорта за хора с увреждания изрази и дългогодишният треньор по лека атлитика и специалист в работата с паралимпийци проф. Стефан Стойков. 

Красен Кралев обеща, че масовият спорт и занапред ще бъде основен акцент в политиката на ГЕРБ.

„Вярно е, че медалите са важни, но социалната интеграция и здравето на хората с увреждания са по-важни. Трябва да направим спорта достъпен за всички. Съоръженията трябва да бъдат адаптирани за хора с увреждания, а не да се създават отделни обекти за тази цел. Спортът трябва да е достъпен за тях. Хората с увреждания стоят по къщите си и не знаят, че има клубове и федерации, които могат да им осигурят нормално практикуване на спорт. И за бъдеще смятаме да подкрепяме със съвети, програми и финансиране тези клубове и федерации, които обръщат внимание на масовия и спорта за хора с увреждания”, каза още Кралев.

Той допълни, че в Закона за спорта, който беше разработен от неговия екип се предвижда създаването на Паралимпийски комитет, в който да влязат всички федерации, развиващи спорта за хора с увреждания.