Олимпийският медалист от Атланта 1996 и звезда в световния кеч Кърт Енгъл скочи на МОК заради решението борбата да отпадне от основните спортове за игрите през 2020 г.

“Това е безумие. Да извадиш борбата от спортовете е все едно да махнеш леката атлетика. Тези два спорта са сърцето на олимпийските игри. Борбата е най-старият спорт в света. Има толкова много традиции”, разгневи се Енгъл.

“Не вярвам какво си мислят тези. Бесен съм. Цял ден треперя от яд”, продължи американецът.

В момента точно заради олимпиадите и възходът на ММА борбата е в разцвета си. В Америка имаме специална програма за развитие. Още от училищата, колежите, университетите и чак до олимпийската подготовка. Ние сме световна сила в борбата. Страни като Иран, България, Турция, Купа и Германия в никакъв случай не са по-слаби от нас... В Русия има 5 милиона борци. Това е повече от всички атлети в САЩ взети заедно. И единственото, което правят тези хора е да се борят...”, продължи Енгъл.

“Олимпийските игри са мястото от което влизаш в историята. Много по-трудно станах световен шампион през 1995 година, но златото в Атланта накара хората да ме запомнят. Не мога да повярвам, че сега всички тези борци няма да имат тази възможност”, продължи Енгъл.

Звездата от развлекателните боеве е категоричен, че ще направи всичко възможно да върне борбата в програмата на Олимпийските игри.

”Няма да оставя нещата така. Ще използвам своята популярност, за да променя ситуацията. Все пак борбата е изключително важен спорт и няма как тя да отпадне. Вижте за сметка на какво я махат? Джудо, таекуондо и... батут! Та това е спорт за провалени гимнастици. Или бадминтон! Това е игра за свободното време, спорт за раздвижване...”, допълни Енгъл.

Той разкри и какви са плановете му за бъдещето.

Още 2-3 години ще се състезавам във федерацията по кеч, след което ще започна да уча млади момчета на борба.