Майкъл Матюс спечели шестия етап на Джиро д'Италия и не само запази притежанието на розовата фланелка на лидер, но и увеличи аванса си в генералното класиране. Австралиецът се възползва от масова катастрофа, в която участваха голяма част от колоездачите 11 км преди края а етапа.
 
Матюс премина 247-километровото трасе между Сасано и Монтеказино за 6:37:01 часа. Във финалния спринт състезателят на Орика-Грийнедж изпревари Тим Веленс, Кадел Евънс и Матео Работини. Зарази катастрофата много от претендентите за победител в крайното класиране загубиха ценно време.
 
Хоаким Родригес вероятно отпадна от борбата, тъй като изгуби 7:43 минути, докато Микеле Скарпони имаше повече късмет и се забави само с 1:37 минути. Найро Кинтана и Ригоберто Уран загубиха само 49 секунди, а това дори позволи на Уран да излезе трети в генералното класиране.
 
Италианецът Джампаоло Карузо от Катюша беше откаран в болница, след като остана дълго време неподвижен докато останалите колоездачи продължиха участието си в състезанието след катастрофата.