В суператракция и емоционален спортен празник се превърна четвъртото издание на Витоша зимен фест. Близо 600 бяха участниците, а няколко хиляди проследилите екшъна на спусканията с колела и ски край хижа Алеко. Многобройна бе и групата на хората от третата възраст, която допринесе за доброто настроение с изпълнение на планинарски песни и стихове, посветени на Витоша. Най-доволни обаче бяха малчуганите, които изпробваха умения в истинско състезание по паралелен слалом с награди за всеки участник. В състезанието участваха по десет представители на ски-училищата на Витоша. Добре обработените писти след прясно навалялия сняг и отличните условия допълнително спомогнаха за добрата организация на феста.

С най-голям интерес бе проследено спускането с колела по сняг за време. Стартът бе даден от зам.-кмета на София Дончо Барбалов. Той поздрави присъстващите и потвърди амбицията на Столична община да прави всичко възможно за подобряване достъпа до планината и осигуряване на по-добри условия за ски, отдих и туризъм. Барбалов се срещна с председателя на Сдружението на Витошките ски и борд училища Марина Тепавичарова, с Радослав Пеев от Витоша ски и с Иво Рангелов от Мотен спорт. Те обсъдиха бъдещето на Витоша и начините да се подобрят условията за ски-обучение на децата в планината. Всеки ден между 800 и 1000 деца от столицата са на ски и борд училища на Витоша. Миналата година Столична община рехабилитира пътищата на Витоша, подмени заслони по спирките и пусна нови екологични автобуси по транспортните линии в планината.

Спускането с колела на сняг се организира по инициатива на София – Европейска столица на спорта за трети път в България, след като дебютът му за страната бе на Витоша зимен фест през 2017 г. Шоуто в планината отново бе със старт на плаца пред х. Алеко, като за първи път за година имаше е надпревара с сноускут. Зрителите видяха много екшън изпълнения по дългото 800 метра трасе, оформено с множество виражи, скокчета и възможности за трикове. Най-бърз до финала пред долна станция на Романския лифт бе Борислав Василев 1:11,86 мин., следван от Цветомир Даков 1:13,72, Роберто Василев 1:16,62 и др. При дамите шампионка е Изабела Янкова 1:33,14, следвана от Маргарита Христова 2:40, 58. Стоян Халембаков пък грабна титлата при спусканията със сноускут с 50,11 сек, пред Тодор Киров 1:00,36 мин. и Владимир Кривцо 1:05,53 мин.

Тази година ски-бягането бе на писта „Универсиада“. Съвместно с БФ Ски се организира състезание за Купа Витоша, което е Мемориал „Георги Зографов“. То бе в пет възрастови групи с четири масови старта, а най-дългата дистанция е 10 км. Като част от Витоша зимен фест след старта на ски-бегачите имаше възможност за масово пробягване на любители по писта „Универсиада“. При мъжете най-бръз бе Мартин Пенчев от Узана 2007 изминал 10 км за 34:16,8. Шампионка при жените е Андрея Дяксова от Александър Логистик, финиширала по 7.5 км дистанция за 30:34,9. Ето и останалите шампиони: момичета мл. в. Елиф Бекирова от Хемус, момчета мл. В. Георги Джоргов от Паничище 2009, момичета ст. в. Ивайла Василева от Александър логистик, момчета ст. в. Ивайло Ковачев от Хемус, девойки мл. В. Вяра Чолакова от Хемус, девойки ст. в. Лора Радковска от Хемус, юноши мл. В. Константин василев от Александър логистик, юноши ст. в. Александър Огнянов от Рилски скиор. Победител и носител на приза при любителите е Тодор Генковски.

Състезанието по ски-алпинизъм бе със старт-финал пред хижа Алеко, като големият маршрут бе с дължина 12 км и впечатляващата денивелация от 1200 м. Надпреварата събра най-добрите в този спорт у нас, а условията бяха превъзходни. Най-бърз при мъжете бе Никола Калистрин от Алпирински Банско, финиширал за 1.15:59 ч., пред съотборника си Иван Геров 1.25:03, Кирил Николов – Дизела от СК Вертикален свят 1.26:29 и др. При жените шампионка е Ивона Михайлова с 1.51:48, следвана от Михаела Георгиева – и двете от Алпирински Банско. След финала стана ясно, че проблем със закрепяща каишка е попречила на Кирил Николов - Дизела да вземе втора победа на Витоша зимен фест след титлата му преди 4 години.

Призьорите бяха наградени от зам.-кмета на София Дончо Барбалов, Анатоли Илиев – организационен секретар на София – евростолица и др. С Витоша зимен фест София – европейска столица на спорта стартира годишната програма от активности за 2019-а. Спортният празник се провежда за четвърта поредна зима и отново е посветен на Световния ден на снега. Глобалната инициатива се организира за осми път и обединява близо 500 празнични, спортни и забавни събитията в световноизвестни зимни центрове в 46 държави.