Европейският шампион по шахмат Киприян Бербатов продължава с успешното си представяне, като този път спечели първия турнир от детската верига "M-Тel Masters Junior", който се проведе в Благоевград. 57 момчета и 23 момичета, на възраст до 14 години, се включиха в състезанието, организирано от агенция "Каиса чес мениджмънт" и Българската федерация по шахмат. Те се състезаваха в общ турнир в 7 кръга по швейцарска система при контрола от по 20 минути на състезател за завършване на партията.

Борбата бе много оспорвана и драматична и победителите бяха определени в последния седми кръг. В него един срещу друг застанаха представителят на домакините Киприан Бербатов от ШК Виктори и Александър Монев от СКШ Локомотив София. В цайтнота Бербатов успя да спечели и завърши с пълен актив от точки – 7 от 7 възможни. Той спечели купа, лаптоп и шахматни книги.

При девойките две шахматистки - Деница Драгиева (ЦСКА) и Вероника Василева (Спартак Плевен XXI), завършиха с равен актив от по 5 точки. Допълнителните показатели определиха за победител представителката на ЦСКА, която спечели дигитален електронен шахматен часовник и шахматна литература.

Вторият турнир от веригата "M-Тel Masters Junior" ще се играе на 20 декември в Ямбол. /БЛИЦ