Японският плувец Хиромаса Фуджимори, носител на два медала от световното първенство в малък басейн в Хангжоу през 2018 г., е дал положителна допинг проба, обявиха световните агенции.

Положителният тест за ефедрин е даден именно на световния шампион през декември, където 27 годишният японец спечели бронзови медали на 100 и 200 метра съчетано плуване. Ако се стигне до отнемане на медалите му, от това ще се облагодетелстват Майкъл Андрю (САЩ) и Мич Ларкин (Австралия).

Според информациите „А“ пробата на Фуджимори е дала положителен резултат. До изясняване на ситуацията той е със спрени състезателни права. Заради това ще пропусне предстоящия национален шампионат на Япония, който е квалификация за световното първенство в голям басейн през тази година в Южна Корея.

„Не съм взимал умишлено забранени вещества. Честно! Шокиран съм от резултата на моята допинг проба. Дори не взимам лекарства и хранителни добавки“, обяви заелият четвърто място на 200 метра съчетано плуване на олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г.

Хиромаса Фуджимори е вторият елитен японски плувец, уличен в употреба на забранени вещества. През миналата година бившият световен шампион на гръб Джуня Мори също даде положителна проба.