Владимир Милушев и Меглена Бенева са големите победители във второто издание на ултрамаратона "Пирин Ултра". Състезанието по планинско бягане стартира в петък в 6:00 часа сутринта от центъра на Банско, а последните участници финишираха в ранните неделни часове отново на площада в зимния курорт. Състезанието неслучайно е считано за най-трудната надпревара по планинско бягане, провеждана в България. Участницитe тази година бяха 145 от десет държави, които си избраха да преодолеят една от двете дистанции - Трасе "А" с дължина почти 150 километра и "късото" Трасе "Б" - 70 километра. Влошените метеорологични условия по високите части на Пирин, включително снеговалеж, допълнително затрудниха бегачите, подлагайки ги на тежко изпитание. 

Големите победители на 150-те километра станаха Владимир Милушев, който финишира първи с време 23 часа и 3 минути. Втори завърши Иван Геров с 24 часа и 46 минути, а третото място на почетната стълбичка заеха Пирин Галов и Божидар Антонов, които завършиха заедно и с еднакво време - 25 часа и 50 минути.



Финалът на Владимир Милушев:

При жените най-бърза по 150-километровото трасе беше Меглена Бенева (30 часа и 28 минути), следвана от Денка Абрашева и унгарката Тунде Пап. Румънките Козмина и Попа бяха другите бегачки от общо петте жени, престрашили се да се сблъскат с тежкото изпитание и да финишират в дългата дистанция. Припомняме, че победител в нея през миналата година стана рекордьорката от Ком-Емине Антония Григорова.    

Финалът на Меглена Бенева:


 

В 70-километровата дистанция имаше страхотна интрига. Победата успя да извоюва националът по спортно ориентиране Димитър Желязков, известен с прякора Ямболския Дизел, който финишира с време 10 часа, 39 минути и 15 секунди.

Един от най-добрите родни ултрамаратонци Ивайло Хаджиев пресече финалната линия само 55 секудни след него. Трети завърши Галин Маринов (11 часа и 9 минути), а след тях се наредиха Аркадий Шеврикуко, пети с еднакво време финишираха унгарците Петер Гюрко и Балаш Недялков. 

При жените на Трасе "Б" победата е за Десислава Христова (11 часа и 16 минути), а Топ 3 допълниха Тоня Цвяткова и Мая Танева. Четвъртото място е за Сесилия Папай-Сар от Унгария, следват Виктория Данова, Гергана Златкова, Катя Дженкова и др. 

Организатор на Пирин Ултра е "XCoSports България". Събитието се провежда с подкрепата на Министерството на околната среда и водите и под патронажа на Национален парк "Пирин". Oрганизацията беше на високо ниво, като дори имаше онлайн проследяване на всеки един участник по трасето, след като преди старта на бегачите бяха предоставени GPS устройства. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Пълното класиране - ТУК!