Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри официално първия международен турнир по плуване за деца „Златоперки” в столичния басейн „Спартак”. В двудневната надпревара участват повече от 250 деца, родени през 2008 и 2009 г., които тренират в 31 клуба. Състезанието се организира от плувен клуб „Левски” по инициатива на многократния носител на световната купа по плувен маратон Петър Стойчев и с подкрепата на Министерството на младежта и спорта.

„За мен е огромно удоволствие да поставим заедно началото на международния турнир „Златоперки”, който продължава традицията на турнира „Златна рибка”. Радвам се на участието на толкова много деца, защото това се превръща в един празник на плуването”, заяви министър Кралев.

Той призова всички участници и зрители на басейн „Спартак” да аплодират Петър Стойчев по повод приемането му в Международната зала на славата по плуване.
„Пожелавам на всички млади състезатели да се стремят да постигнат неговите успехи. Благодаря на всички родители, които насърчават децата си да се занимават с прекрасен спорт като плуването”, каза Кралев.

Той добави, че Министерството на младежта и спорта подкрепя Българската федерация по плуване, а през последните две години в басейн „Спартак” са инвестирани над 350 000 лева, за да има по-добри условия за подготовка. Министърът благодари на Петър Стойчев и на плувен клуб „Левски” за това, че работят усилено за развиването на този спорт.

Петър Стойчев коментира, че турнирът „Златоперки” е приемник и продължава традицията на държавното първенство за деца „Златна рибка”, което е било първото състезание в кариерата му на плувец.

„Тази надпревара остана в моите спомени до ден днешен. Вярвам, че всички деца тук също ще запазят един незабравим спомен. Благодаря на родителите и треньорите за отделеното време и внимание, защото плуването е един от най-полезните и здравословни спортове за нашите деца”, заяви Петър Стойчев.