Йоана Илиева е новата европейска шампионка на сабя при жените до 20 години. Състезателката от националния отбор и възпитаничка на фехтовална академия „Васил Етрополски“ с личен треньор Ивайло Воденов направи невероятно състезание на Европейското първенство за девойки и младежи в Хърватия, като записа общо 11 победи. 
 
Това е най-големият успех на българската фехтовка и първа титла от първенство от подобен ранг след ерата „Васил Етрополски“. Златният медал е постижение за всички, които работят за този спорт и е част от пътя към голямата мечта за олимпийска титла за България във фехтовката.

Йоана излезе като N1 от групите, след като надделя над всичките шест съпернички.  В двубоя за място на полуфиналите сабльорката ни се изправи срещу друга състезателка на фехтовална академия „Васил Етрополски“ – Емма Нейкова.  Йоана записа победа срещу нея с 15:7, а на полуфинала беше неудържима и елиминира Алесия ди Карло от Италия с 15:9. На финала българката игра вдъхновено срещу изключително силната рускиня Дария Дрозд, поведе в самото начало на двубоя и извоюва златния медал с 15:6.