Международният олимпийски комитет (МОК) е готов да приложи най-строгите санкции срещу физически лица и организации, които са участвали в системата на укриване на положителни допинг проби в руския спорт. Това се казва в изявление на президента на олимпийската централа Томас Бах, публикувано на сайта на МОК.

По-рано днес независима комисия на Световната антидопингова агенция (УАДА) представи доклад от разследването по обвиненията за укриване на допинг проби на руските спортисти преди и по време на олимпийските игри в Сочи 2014. Комисията, която се ръководи от Ричард Макларън, е открила доказателства, че руското спортно министерство целенасочено и контролирано е ръководело манипулациите на пробите на руските атлети.

"МОК е готов да предприеме най-строгите санкции по отношение на лицата и организациите, които са въвлечени в системата за укриване на допинг проби в Русия", коментира Томас Бах.

"Изпълкомът на МОК ще проведе телефонна конференция във вторник, за да обсъди първите стъпки, които могат да включват и санкции по отношение на предстоящите олимпийски игри в Рио де Жанейро", обясниха от пресслужбата на МОК.

Методът за подмяна на допинг проби в Русия се е прилагал в 643 случая от 2012 до 2015 година, като в системата са замесени спортисти от 30 вида спорт. Това се разкрива още в доклада на УАДА.