На 85-годишна възраст ни напусна легендарният треньор по борба Христо Мирянов. Той е починал на 25 юни, съобщиха от семейството му пред CSKA.BG. Поклонението ще се състои в събота (29 юни) от 11:30 часа на Централните софийски гробища.

В над 35-годишния си стаж като треньор по класическа борба в ЦСКА Христо Мирянов е подготвил цяла плеяда български борци, завоювали общо 29 златни, сребърни и бронзови медали на Летните олимпийските игри в Москва през 1980 г., световни, европейски и балкански първенства, както и един златен пояс на Международния турнир "Никола Петров", проведен в гр. Плевен през 1989 г.

Негови възпитаници са десетки преуспели борци, сред които олимпийският шампион Георги Райков и медалистите Нено Ненчев, Цеко Попов, Стефан Лазаров, Петър Славчев и много други.

През 1985-1986 г. Мирянов е старши треньор на националния представителен отбор по борба на Република Ирак, с който завоюва отборно първо място на Арабските игри в Мароко с 2 златни, 4 сребърни и 2 бронзови медала.

През 1995 г. е избран за почетен председател на столичния спортен съюз по борба под егидата на Софийска голяма община. Участвал е в организирането и провеждането на "Празника на борбата" с над 500 участници - деца и юноши, от столични спортни дружества, клубове и училища по класическа и свободна борба.

През 2015 година Христо Мирянов е удостоен със званието "Почетен гражданин на София". Преди седмица правителството предложи на Президента на Република България да издаде указ за награждаване на Христо Мирянов с медал "За заслуга" за заслугите му към Република България в областта на спорта.

Изказваме искрените си съболезнования към близките на Христо Мирянов!

Поклон пред паметта му!

Легендите не умират! 

Екипът на БЛИЦ също поднася искрени съболезнования на близките на починалия!