"Море на вятъра" - първият български документален филм за замърсяването на околната среда с пластмаса ще бъде представен във вторник пред столичани. Лентата проследява приключението на уиндсърф атлетите ни Илияна Стоилова и Йоан Колев. Двамата сърфисти прекосяват българското черноморско крайбрежие, за да привлекат вниманието на хората върху замърсяването на Черно море с пластмаса. Илияна и Йоан изминават по вода общо 300 километра.

Постижението е уникално по рода си, а филмът вече беше излъчен на няколко места, включително и пред групата adidas Runners Sofia по време на лагера на бегачите в Приморско преди ултра крос триатлона "Лъвско сърце". 

След края на морското си турне "Море на вятъра" пристига в София с официална премиера на 17 септември от 19:30 в Дом на киното. Продукцията с режисьори Стоил Димитров и Борислав Камилов от Beardfrost Productions и продуцент Атанас Куцев от Remove Remove Productions представя рекордното постижение Wind2Win Challenge на уиндсърф атлетите Илияна Стоилова и Йоан Колев от сърф училище Акаша. Филмът ще може да бъде видян в столицата на 25 септември отново в Дом на киното, на 28 септември в рамките на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs, както и на 9 октомври в бар „ПЕТЪК“. Предизвикателството Wind2Win беше осъществено през миналата година с подкрепата на Kaufland България като част от усилията й в борбата с пластмасовото замърсяване. Компанията, която води активна политика срещу пластмасата още от 2013 г., е генерален партньор и на кино проекта „Море на вятъра“ в рамките на същата тази политика.

През септември и октомври българските зрители ще имат възможността да видят филма и във Варна, Пловдив, Русе, Велико Търново, Плевен и други.

Освен двамата главни уиндсърф герои Илияна и Йоан, сюджетът включва морските биолози Димитър Беров, Велизара Стоилова и капитана на следващата ги експедиция Явор Колев, делфини, неочаквани обрати, много емоции, адреналин и невероятно красиви природни кадри.

“Това е филм за волята на двама души, които с личния си пример искат да покажат, че е възможен живот с по-малко пластмаса. По време на снимките се изправихме пред много предизвикателства и непредвидими обстоятелства, които зависеха от вятъра. Благодарение на невероятно сплотеният екип обаче в крайна сметка всичко се нареждаше като на магия”, разказва продуцентът Атанас Куцев. 

30-минутната продукция „Море на вятъра“ вече гостува с няколко ексклузивни прожекции на ключови черноморски локации, станали част от пътя на двамата сърфисти и съпровождащия ги екип, които се зарадваха на огромен интерес и позитивно отношение на публиката. Продукцията е първата по рода си българска лента, която поставя толкова ярко проблемите с пластмасовите изделия за еднократна употреба и драматичните последици върху околната среда и в частност върху Черно море, които те причиняват. Едновременно с това зрителите се потапят в едно вълнуващо морско приключение, което държи вниманието и интереса приковани до последните минути на филма.

МОРЕ НА ВЯТЪРА / WIND2WIN (2019) - ТРЕЙЛЪР / TRAILER from Remove Remove Productions on Vimeo.