Депутатът Игор Лебедев пък призова държавната власт да защити Русия заради получения тежък удар от Световната антидопингова агенция (WADA), която отстранявани руските спортисти от международни състезания за четири години. Той посочи президента Владимир Путин като личността, която трябва да предприеме тази защита.

„Днес получихме сериозен удар и уронване на престижа на нашата страна. Реакцията на нашите власти трябва да е бърза, адекватна и остра. Преди всичко тя трябва да дойде от страна на държавния глава. Мисля, че именно Владимир Путин може да въведе порядък в тази сфера“, обяви Лебедев.

Двукратният олимпийски шампион Вячеслав Фетисов нарече очаквано решението на WADA. Според хокейната легенда сега на Русия ще бъде много трудно да си върне репутацията в световния спорт.

„Сами преценете дали решението е справедливо. Имаше пътна карта за излизане от кризата с допинга, заради която ни удариха преди години. Тази карта трябваше да върне доверието и уважението към нас. Една от крачките беше да възстановим базата данни. Ние я възстановихме и дълго време най-добрите експерти в света правиха проучване. Установи се, че са правени промени. Какво друго може да очакваме в такава ситуация. Единственото неочаквано е, че решението е единодушно. Очаквах да има някакво разпределение на гласовете. Основният въпрос е: Кой ще ни върне репутацията? Това ще бъде изключително сложен процес“, обяви Фетисов, бивш шеф на Държавния комитет по спорта в Русия.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Заместник председателят на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) Мария Пахноцкая също нарече решението на WADA очаквано и изрази учудването си, че е било единодушно.

„Учудващо е, че всички експерти единодушно за отстраняването на Русия. Не прозвуча нито едно изказване в подкрепа на Русия“, обяви Пахноцкая.

Както е известно, по-рано днес WADA забрани на всички руски спортисти да участват под националния си флаг и химн на международни спортни състезания, олимпийски игри и световни първенства. Изключения може да има само за състезатели, за които е доказано, че не са част от спонсорираната от държавата допингова програма.

Русия получи забрана да е домакин на международни състезания, а руснаци не могат да заемат ръководни постове в световни спортни организации. Като част от изключенията, националният отбор по футбол може да играе на Евро 2020 и Санкт Петербург да приема мачове от турнира.