Проблемът със заразата Зика е основна тема преди началото на олимпийските игри в Рио де Жанейро (5-21 август). Заради това вече редица спортисти отказаха да участват на Олимпиадата. „Ройтерс“ обаче обяви, че има и друга опасност. Във водите на плажовете в Рио де Жанейро е открита супер бактерия, която е устойчива на третиране с препарати и медикаменти.

Световната новинарска агенция се позовава на два непубликувани в медиите доклади, с които разполага. Според единия от тях бактерията е открита в световноизвестния плаж Копа Кабана, където ще се проведе плуването в открити води и част от триатлона по време на олимпийските игри. Вторият доклад посочва, че същата бактерия е открита и в лагуната, която ще приеме състезанията по гребане и кану-каяк.

Двата доклада посочват, че въпросната супер бактерия може да причини проблеми с имунната система и да предизвика уринарни, стомашни, пулмонарни и кръвоносни инфекции. Заради устойчивостта на микроорганизма към лекарства и препарати, причинените здравословни проблеми може да доведат и до смърт.

Сигурността на спортистите във водните басейни в Рио де Жанейро отдавна е коментирана тема. Считаше се, че заради олимпийските игри тези водоеми ще бъдат почистени и обеззаразени. Оказва се обаче, че това е невъзможно заради резистентната на препарати бактерия.