Бившият механик на националния отбор по колоездене Георги Димитров, известен като бате Жоро, почина след като получи инсулт и близо месец беше в кома. Единствената надежда за лечението му бяха пари, които Българският колоездачен съюз му дължеше от близо четири години, но отказа да му изплати, информира bTV.

През 2012 година, след смяна на ръководството, Димитров е уволнен. Той завежда дело и осъжда работодателя си, който трябва да му изплати близо 11 хил. лева от заплати. Пари, на които бате Жоро и семейството му не се надяват много. Допреди месец, когато получава инсулта.

Председателят на Българския колоездачен съюз Евгений Димитров категорично отказа да застане пред камерата на bTV, за да обясни кога и дали изобщо парите ще бъдат изплатени. Той заяви, че отговорност за уволнението на механика носи предишното ръководство на съюза.

Бате Жоро отдава целия си живот на спорта и близо 20 години подготвя велосипедите на българските състезатели за световни и европейски първенства. За него колоездачът Ивайло Габровски казва, че надминавал по майсторство и професионализъм всички механици на отбори от Италия и Франция. „Той правеше чудеса“, сподели Габровски.

"Колоездачният съюз има задължение – и морално, и финансово, към него, да изплати това, което той е заработил през годините, за да може да продължи неговото лечение", добавя Габровски в репортажа, заснет преди Димитров да почине на 8 септември.

„Целият му живот е в колоезденето. Пази си пропуските от всяко състезание, на което е бил. Изключително много обичаше колоезденето", разказа синът на Георги Димитров – Александър.

Екипът на Информационна Агенция БЛИЦ изказва искрени съболезнования към семейството и близките на Георги Димитров! Почивай в мир!