Силен вятър може да е причината за отлагането на спасителната операция за изгубения преди дни български алпинист Боян Петров. 

"Все още не е ясно дали издирването му в Хималаите е подновено, тъй като в района духа силен вятър. Очакваше се днес времето да е подходящо за провеждане на спасителната операция, но засега няма промяна в метеорологичните условия", каза пред БНР Деян Петков от екипа на българина.

"Според нас би трябвало да има трима шерпи и трима китайци нагоре по маршрута, които ще се опитат, за пореден, ден да стигнат лагер две. Не можем да се свържем с тях. Други пък казват, че всички са останали в базовия лагер. Времето е същото, както в последните дни – силен вятър, не е подходящо за изкачвания. Надяваме се следобед или утре пак", каза Петков.

Има генерално разрешително от китайските власти за навлизането на непалски хеликоптер, който да се включи в спасителната операция. Непалските фирми все още събират необходимите документи, но ако метеорологичните условия са подходящи, Китай ще позволи на хеликоптера да започне издирването незабавно, добави Деян Петков.