Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков получи плакет от председателя на Българската федерация по модерен петобой Андрей Кузманов, който му бе връчен за оказаното съдействие при организиране на предстоящия европейски шампионат, който ще се проведе у нас от 4 до 10 юли т.г.

«Това, което държавата прави за целия спорт е да подкрепя важните домакинства, по този начин получаваме престиж, получаваме известност в световен мащаб, а това, че идват президенти на международни федерации е от голямо значение за България. Така всеки спорт се утвърждава все повече и представители на наши федерации имат възможност да постъпват в международните институции – федерации, различни комисии или като съдии. За България този форум е необходим. Спортът е част от имиджа на страната и то най-големия, тъй като при добро класиране състезателите получават награди, това дава мотивация на подрастващите. По този начин спортът има и своята възпитателна функция. Надявам се първенството да бъде посетено от повече хора с техните деца», така министър Нейков пожела успех на предстоящото европейско първенство по модерен петобой за мъже и жени.

В него ще участват 105 атлети от 22 страни, и понеже първенството е открито у нас ще пристигнат представители и на Мексико. Фехтовката, ездата и комбинираните дисциплини – бягане и стрелба ще се проведат на базата в Национлна спортна академия «Васил Левски», а плуването на покрития басейн в комплекс «Диана».

«Европейското първенствно се организира от Българската федерация по модерен петобой с основното съдействие на МФВС, за което искам да връча на министър Нейков, който е гост на пресконфеернцията, плакета на федерацията с една голяма благодарност за това, че ни подкрепи в този труден момент, за да можем да осъществим и проведем форума», с тези думи Андрей Кузманов връчи плакета на министъра.

Кузманов подчерта, че на първенството се очаква да пристигнат президентът на Международната федерация по модерен петобой /UIPM/ Клаус Шорман и на Европейската конфедерация /ECPM/ Димитрий Сватковски, както и членовете на целия Изпълнителния съвет на Конфедерацията, което е допълнителен стимул за добрта работа по организацията от страна на федерацията.