В момента няма връзка с Атанас Скатов, който преди часове изкачи връх Еверест (8848 метра), съобщиха от екипа на алпиниста. По думите на Мария Илиева сливналията е останал да пренощува в Лагер №2, след което се очаква да тръгне надолу. 

Скатов изкачи Еверест рано тази сутрин - около 6 часа местно време. Сливналията стъпва на най-високия връх за втори път. Българският алпинист-веган успя да изкачи Еверест само шест дни, след като стъпи на Лхотце (8516 м) и без да слиза до базов лагер. 

В 7:30 часа Скатов е пратил последния есемес, който гласи, че е качил Еверест и е в базовия Лагер №2. През сайта на нашия алпинист Атанас Скатов може да се проследи изкачването му. В 14 часа българско време е последната информация за него, очаква се той да остане в базовия лагер през нощта и да слезе към другия на сутринта.

"В момента се намира на Лагер №2 и около 5:30 часа тяхно време спря да върви. Предполагам, че ще преспи там и после ще слезе надолу. Телефонът му не работи, няма как да се свържем с него", обясни пред БНТ Мария Илиева от екипа на алпиниста.

Припомняме, че намерението на Скатов беше да изкачи Лхотце и Еверест в рамките на 24 часа, но синен вятър му попречи. Сливналията слезе до Лагер №2 и там прекара три нощувки в изчакване на по-добро време. Тази нощ започнала неговата атака към върха и след 10-часов преход нагоре по южния ръб на склона с първите лъчи на слънцето е стъпил отново на Еверест.

Така проектът на вегана Атанас Скатов за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на храна от животински произход продължава. 

Вижте още по темата във видеото - ТУК!