Играй БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

Българската федерация по вдигане тежести плати глобата от 250 000 долара, която й беше наложена от световната централа. Сумата беше осигурена чрез договори за реклама с най-големия вносител на автомобилни гуми и верига от професионални сервизи за гуми „Медина Мед“ за 150 000 лв. и със „Спорт Тото“ за 250 000 лв. 18 000 лв. бяха дарени от физически лица. Така беше сложен край на драмата и наказанието, което от няколко години тормози българските щанги.

Федерацията подписа 5-годишен рекламен договор с „Медина Мед“. За същия срок е парафиран и контракт със „Спорт Тото“. С него централата по вдигане на тежести се задължава да популяризира Българския спортен тотализатор и неговата дейност, а всички състезатели и треньори, носители на медали да предоставят лика и името си за изготвяни от рекламодателя популяризиращи го материали.

След като глобата беше платена, стана възможно участието на 21 млади български състезатели на европейското първенство по вдигане на тежести за юноши и девойки до 15 и до 17 години, което ще се проведе от 22 до 28 юли в Милано (Ит). Освен за медалите, те ще вдигат за спечелването на още една квота при девойките за Младежките олимпийски игри, които предстоят тази есен в Буенос Айрес. България вече има една квота при юношите, а за да спечелим максимално възможните в щангите общо две, трябва да се наредим сред първите 4 в класирането по нации при девойките.

До момента България има спечелени три титли от Младежки олимпийски игри – на Божидар Андреев, Георги Шиков и Боянка Костова. За последните три години младите български щангисти спечелиха общо над 70 медала от световни и европейски първенства.