Бившият олимпийски и световен шампион в ски бягането Петер Нортхуг обяви края на активната си състезателна карира. 32-годишният норвежец не успя да участва на Олимпийските игри в Пьончанг през февруари заради срия от контузии, които го принуждават да се оттегли от спорта.

"Беше приключение - като малко момче имах мечта да бъда добър скиор и съм горд, че я постигнах. Ски бягането беше животът ми толкова много години и е трудно да се откажа. Направих всичко възможно, за да се върна във форма и да се боря за своето място на Световния шампионат в Зеефелд догодина, но през последните две седмици си дадох сметка, че съм доста назад. Затова реших да не пропилявам повече енергия", сподели Нортхуг на пресконференция в Трондхайм.

"Живях с надежда, че нещата могат да се подредят, но тялото ми не може да понесе повече, а главата ми е малко уморена от всичко случило се в миналото. Това е най-доброто решение за мен и вярвам, че ще бъда щастлив с този избор. Гледам напред към новите неща, които ме очакват", завърши норвежкият скиор.

Нортхуг е  третият най-успешен състезател по ски бягане в цялата история на световните шампионати. Притежател е на 13 златни и три сребърни медала от големи форуми. Само неговата сънародничка Марит Бьорген и рускинята Ялена Вялбе имат повече титли от него. Норвежецът има два златни, един сребърен и един бронзов медал на Олимпийски игри.