14-тото издание на "Дни на предизвикателствата", предстоящи между 3 и 5 декември в Аула „Максима“ на УАСГ, ще почетат българския алпинист Боян Петров, който бе неизменна част от фестивала от самия му старт през 2005 г. 

„2018 година за всички нас в Дни на предизвикателствата е Годината на Боян Петров. Той си тръгна, както и дойде, следвайки своя път, без компромиси и хленчене. Успя за броени години да обърне умората във възхищение, недоверието във финансова подкрепа, апатията в устрем за следване, и да респектира политиците с търсенето на точния израз, и на решения за консенсус, в полза на една или друга кауза. Десетки хиляди и днес са готови да тръгнат по неговите стъпки. Съвременен будител, апостол и ментор“, споделя основателят на „Дните“ Любомир Попйорданов.
 
През годините Боян Петров винаги е бил магнит за аудиторията на „Дни на предизвикателствата“, със своите дълбоко лични и мотивиращи лекции на фестивала. Зрителите се вълнуваха от поредните му новоизкачени върхове и каузи. Тази година Боян Петров ще присъства със своя завет – природозащитата, вечният стремеж към по-високи цели, човекът Боян Петров, който вдъхновява околните да постигнат най-добрата версия на самите себе си. За тях още в откриващия ден на събитието - 3 декември, ще говорят негови приятели: алпинистът Дойчин Боянов, спелеологът Теодор Кисимов, Петя Колчева, първата българка, стъпила на връх Еверест, и разбира се спътницата на Боян Петров в живота Радослава Ненова, пред чийто несломим дух се възхити цяла България. 

"Ще проследим дълбоката връзка на Боян Петров с цялата история на фестивала, на сцената ще излезе и представител на Коалицията „За да остане природа в България“ и Коалиция „За Кресна“. Ще видим непоказвани досега кадри с Боян Петров от личния архив на Боян и Радослава Ненова, колеги и приятели. Ще чуем и неговия глас, в минутите за „Памет“, добавиха организаторите пред БЛИЦ.