Легендата на Манчестър Юнайтед Хари Грег е починал на 87-годишна възраст в болница в Колрейн (Северна Ирландия), заобиколен от близките си. През кариерата си вратарят блести с екипа на „червените дяволи“ и националния отбор на Северна Ирландия, но ще бъде запомнен най-вече с героизма си при трагедията на летището в Мюнхен през 1958 г.

Грег подписва с Юнайтед само два месеца преди жестокия инцидент на 6 февруари 1958 г., отнел живота на 23 човека. Трагедията става при завръщането на английския тим от мач срещу Цървена звезда в евротурнирите. На летището северноирландецът сам вади много от пътниците на горящия самолет.

Първо спасява Вера Лукич – бременната съпруга на югославски дипломат и нейната дъщеря Весна. След това измъква ранените си съотборници Боби Чарлтън и Денис Вайълет. Впоследствие помага за спасяването на мениджъра на тима Мат Бъзби и на северноирландския национал Дани Бланчфлауър. Осем играчи на „червените дяволи“ загиват в катастрофата. Сред тях са Дънкан Едуардс, Роджър Бърн и Еди Коулман.

Само две седмици след зловещата трагедия Хари Грег не допуска гол, а Манчестър Юнайтед отстранява Шефилд Уензди от ФА Къп. Вратарят е категоричен, че самолетната катастрофа няма да окаже влияние върху кариерата и живота му. През лятото на същата 1958 г. той е важна част от националния отбор на Северна Ирландия, който достига до четвъртфиналите на световното първенство в Швеция и е обявен за най-добър вратар на турнира.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Само три години по-късно Хари Грег преживява лична трагедия, тъй като съпругата му Мейвис умира от рак на гърдата и го оставя да отглежда двете им дъщери. През 1965 г. вратарят се жени за втората си съпруга Каролин Моундърс, с която имат четири деца. През 2009 г. от рак умира дъщеря му Карън, която е на 50 г.

Серия от контузии пречи на Хари Грег и той изиграва общо 247 мача за Манчестър Юнайтед. През декември 1966 г. преминава в Сток Сити, но след само два изиграни мача за тима прекратява кариерата си. След това става треньор и работи начело на Шрусбъри, Суонзи и Крю Александра. Завръща се на „Олд Трафорд“ като треньор на вратарите. След това е помощник-треньор на Суиндън и приключва треньорската си кариера в Карлайл през 1987 г.

При отбелязването на 50-ата годишнина от Трагедията в Мюнхен през 2008 г., Хари Грег се среща със Зоран – сина на Вера Лукич, с когото тя е бременна по време на самолетната катастрофа.

„Аз съм Хари Грег. Живея в Белфаст на „Уиндзор Авеню“ №34. Играл съм футбол. Бях много полезен в добрите си дни и пълна трагедия в лошите. Така искам да бъда запомнен, а не с нещо, случило се по стечение на обстоятелствата“, заявява Хари Грег през 2008 г.

Хари Грег (вдясно) на летището в Мюнхен сред отломките от катастрофата