Кирил Николов стартира силно новия сезон в световните серии по скайрънинг. Дизела демонстрира отлична форма и успя да завърши пети в първия кръг, който се проведе в Япония - в близост до град Санджо. Опитният планински бегач и ориентировач преодоля 23 километра с 1600 метра положителна денивелация за 2 часа, 6 минути и 22 секунди. Победител стана Руй Уеда (Япония) - 2 часа, 1 минута и 42 секунди. 

Състезанието трябваше да бъде 33 км, но поради лоши условия и опасност от лавини, се наложи организаторите да го съкратят до 23 км.

Дизела застана на старт рамо до рамо със световния елит и с раздаване до последен дъх съумя да остави след себе си редица класни бегачи. Освен местната звезда Уеда, другите, които завършиха пред Николов, бяха Ориол Сардона (Испания), Жонатан Албон (Великобритания) и Марко де Гаспери (Италия). 

"Добър старт за мен в тазгодишната световна купа по скайрънинг и пето място. Преди състезанието нямах никаква идея в каква форма съм, след контузията миналата година и всичките ски през зимата. Но изглежда, че нещата вървят в посоката, която искам", коментира Дизела, който през 2016 година завърши на третото място в генералното класиране за Световната купа по скайрънинг. 

След успешното начало в Япония, опитният ни атлет е амбициран отново да преследва Топ 3. Следващият му старт ще бъде на 19 май във Франция. 

"Общо 16 са състезанията през сезона. Не е задължително да участвам на всички. Може би ще бъда на 7-8 от стартовете, ако разбира се нямам контузии. От това най-много се опасявам след проблемите, които имах през миналия сезон. С петото място в Япония си гарантирах участие в последния кръг, който ще е през октомври в Лимоне (Италия)", обясни Дизела пред БЛИЦ СПОРТ.

"От състезанието в Япония съм доволен не само от петото място, а и най-вече от формата, в която се намирам. Дано нямам контузии и да мога да давам най-доброто от себе си, защото конкуренцията е наистина жестока. Изненадах се, че почти всички от световния елит се явиха на състезанието в Япония, което тази година за първи път е в календара на скайрънинга. Сега насочвам усилия към Франция", добави Кирил Николов. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ