Продължават коментарите след решението на световната антидопингова агенция да лиши Русия от правото да участва и домакинства на големи спортни форуми през следващите четири години. 

Според руския президент Владимир Путин санкциите изглеждат като базирани на политически интереси и нямащи нищо общо със спорта и олимпийските принципи.

"Наказанието не може да бъде колективно и да се прилага върху хора без никакви нарушения. Това е ясно за всички, включително и за експертите от УАДА. Ако това колективно наказание бъде наложено, това за мен ще означава, че то не се основава на идеята за "чистия" спорт, а по скоро е свързано с политически интереси и няма нищо общо със спорта и олимпийските ценности", коментира Путин.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Решението на централата е базирано на най-актуалните разкрития за прикриване и манипулиране на данни от допинг контрола на руските атлети. Санкцията обхваща летни олимпийски игри в Токио догодина, зимните в Пекин през 2022, както и Световното първенство по футбол в Катар. Все пак състезатели, които докажат своето чисто допинг минало, ще могат да участват, но само като неутрални спортисти, без да използват знамето и химна на страната си.

"Няма никакви жалби срещу Руския олимпийски комитет, което означава че страната ни трябва да се състезава под собствения си национален флаг, както е казано в олимпийската харта. Това означава, че взетото решение противоречи на олимпийската харта, а ние имаме основанието да обжалваме пред спортния арбитражен съд", обясни руският президент.