Голямата звезда Елиуд Кипчоге продължава да доминира в маратоните (42.195 км), като този път срази конкуренцията и на английска земя. 33-годишният кениец спечели Лондонския маратон с време 2 часа, 4 минути и 27 секунди. 

Втори на 33 секунди след него завърши Тола Шура Китата от Етиопия - 2:05.00 ч., а третото място зае британската легенда Мо Фара - 2:06.32 часа.

Toва е трета победа за Кипчоге на маратона в Лондон след 2015 и 2016 г. Тя идва само месеци след големия му успех и в Берлин, където спря хронометрите за 2:03.34 ч.

Мо Фара, който години наред доминираше на 5000 и на 10000 метра, беше аплодиран бурно от хилядите зрители край трасето вчера, но остана трети.

Въпреки това 35-годишният Фара счупи рекорда за британец, който се състезава в дистанцията с постижението си. 

Кипчоге стартира силно и оглави група от атлети, която се откъсна в първата миля. В един момент Мо Фара тръгна да атакува първото място, но в крайна сметка успя единствено да свали от първата позиция в местната ранглиста резултата от 1985 година на Стив Джоунс. 

И при жените победата е кенийска. Вивиан Черуйот спечели за първи път маратона на Лондон. Олимпийската шампионка на 5000 метра успя да направи най-добро време в кариерата си - 2 часа, 18 минути и 31 секунди. 

33-годишната кенийка се състезава в тази дистанция едва от една година, а сега изпревари сънародничката си Бриджит Косгей. Миналогодишната шампионка Мери Кейтани тръгна мощно и се опита дори да играе за рекорд, но падна лошо. Таделек Бекеле от Етиопия завърши трета. 

Официалният старт на Лондонския маратон пред Уиндзорския дворец беше даден от Нейно Величество Кралица Елизабет Втора.