Пандемията от коронавирус отмени още няколко големи спортни състезания по целия свят. Министърът на здравеопазването на провинция Квебек в Канада Даниел Маккан обяви, че се отменя световното първенство по фигурно пързаляне, което трябваше да се проведе от 16 до 22 март.

В него участие трябваше да вземат 183 състезатели от над 30 държави. В надпреварата България трябваше да има трима представители, покрили техническия норматив – Александра Фейгин при жените, Лари Луполоувър при мъжете и Мина Здравкова и Кристофър Дейвис при танцовите двойки.

Международната федерация по тенис (ITF) потвърди, че финалите и плейофите за Фед Къп са отложени поради епидемията от коронавирус. Те трябваше да се проведат в Будапеща между 14-19 април с участието на Австралия, Беларус, Белгия, Чехия, Франция, Германия, Унгария, Русия, Словакия, Испания, Швейцария и САЩ. Все още не е оповестена нова дата за провеждането им.

Финалната спирка за Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени в Оре също бе отменена, което автоматично направи Федерика Бриньоне носителка на Големия кристален глобус за сезон 2019-20.

Целият ски календар бе разтърсен от редица проблеми, като по-рано през сезона те бяха свързани с лошите метеорологични условия, а сега причина за отмяната на състезания е върлуващият вирус COVID-19.

Така Бриньоне влиза в историята като първата представителка на Италия, която печели титлата в генералното класиране за Голямата световна купа. Това е и първият случай от 2016-а насам, в който Микаела Шифрин, която остана на второ място, не печели глобуса при дамите. Американката отсъства от Световната купа в последните шест седмици заради смъртта на баща й Джеф, но обяви по-рано, че ще се завърне в Оре.

По-рано снощи по препоръка на правителството на Унгария бе отменена и европейската олимпийска квалификация по борба в Будапеща. Изпълкомът на Международната федерация по борба (UWW) обсъждаше варианта надпреварата да мине без публика заради коронавируса. Снощи обаче домакините взеха куп превантивни мерки, а сред препоръките е на едно място да не се събират повече от 100 души.

Схватките трябваше да са от 19 до 22 март, а сега ще бъдат отложени поне с 1 месец по-късно. Българските отбори по класическа борба и жени, които са на лагер в Унгария, вече са предупредени за отмяната на турнира.

Световната олимпийска квалификация, на която София е домакин и бе планирана от 30 април до 3 май, също се отлага. Датите и на двете състезания  ще бъдат обявени допълнително.