Американската спортна телевизия определи най-доминиращите спортисти за 2018 година. Класацията е направена на базата на критерии, разработени от най-известните статистици и анализатори в САЩ, както и след сравнения с най-добрите спортисти за предишни години.

Първото място е отредено на американската гимнастичка Симон Байлс, който през тази година спечели четвъртата си световна титла в многобоя, при това с рекордна разлика. Тя помогна на САЩ да вземе и отборната титла, отново с рекордна преднина, а освен това се окичи с медал и във всяка от индивидуалните дисциплини.

Така Байлс стана първата американска гимнастичка с отличие от всяко състезание на световно първенство. Любопитното е, че 21-годишната американка прекара вечерта преди планетарния шампионат в Доха в болницата, след като камък в бъбреците предизвика криза.

В Топ 20 попаднаха петима европейци. Най-предно класиран е хърватският футболист на Реал (Мадрид) Лука Модрич, който преди седмица беше коронован със „Златната топка“. Той е осми. Веднага след него са румънската тенисистка Симона Халеп и сръбският й колега Новак Джокович.

Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън (Великобритания) е 12-и. Руската хокейна звезда и капитан на Вашингтон Кепитълс Александър Овечкин е 17-и, след като изведе тима си до спечелване на Купа Стенли през миналия сезон на НХЛ.

НАЙ-ДОМИНИРАЩИТЕ СПОРТИСТИ НА 2018 ГОДИНА
1. Симон Байлс (САЩ, гимнастика)
2. Елиуд Кипчоге (Кения, лека атлетика)
3. Даниел Кормие (САЩ, MMA)
4. Ария Джутанугарн (Тайланд, голф)
5. Кейти Ледеки (САЩ, плуване)
6. Хлои Ким (САЩ, сноуборд)
7. Бриана Стюърт (САЩ, баскетбол)
8. Лука Модрич (САЩ, футбол)
9. Симона Халеп (Румъния, тенис)
10. Новак Джокович (Сърбия, тенис)
11. Юзуру Ханю (Япония, фигурно пързаляне)
12. Люис Хамилтон (Великобритания, Формула 1)
13. Леброн Джеймс (САЩ, баскетбол)
14. Муки Бетс (САЩ, бейзбол)
15. Дрю Брис (САЩ, американски футбол)
16. Джъстифай (САЩ, конни надбягвания)
17. Александър Овечкин (Русия, хокей)
18. Патрик Махоумс (САЩ, американски футбол)
19. Джеймс Хардън (САЩ, баскетбол)
20. Майк Траут (САЩ, бейзбол)