Бившият чешки футболен национал Петър Чех смени спорта и стана хокеист. Той ще играе като вратар за английския Гилфорд Финикс, обяви официалният сайт на клуба.

37-годишният Чех тренира с отбора, след като прекрати футболната си кариера в края на миналия сезон. Той подписа едногодишен договор с Гилфорд Финикс и се очаква да дебютира в неделя.

„Щастлив съм, че ще имам възможността да играя за Финикс. Надявам се, че ще мога да помогна на отбора да постигне целите си. Ще се опитам да допринеса да спечелим мачовете, в които игра. След 20 години в професионалния футбол ще бъде прекрасен опит да играя спорт, който обичам да гледам и който практикувах като дете“, обяви Петър Чех.

Бившият вратар на Челси и Арсенал в момента е част от щаба на Франк Лампард, като при „сините“ заема длъжността на съветник по технически въпроси и представянето на играчите.

„На 13-годишна възраст Петър е трябвало да направи избор – футбол или хокей, тъй като не е имал достатъчно време да тренира и двата спорта. Откакто дойде да играе в Англия, той често ходеше да гледа хокей на лед в Гилфорд и следеше развитието на мачовете в северноамериканската НХЛ“, обявиха от челси.

Още през август Петър Чех показа снимки, на които тренира с Гилфорд Финикс.

„Той много напредна от момента, в който за първи път се появи на нашите тренировки“, коментира помощник-треньорът на тима Милош Мелихерик.

Дебютът на бившия футболист в събота ще бъде срещу втория отбор на Суиндън Уайлдкетс. До момента Гилфорд Финикс спечели двете си срещи от началото на сезона в Южната група на втора дивизия на британския хокеен шампионат.