Министърът на физическото възпитание и спорта Петър Стойчев отличи 28 заслужили слависти, чиито имена станаха емблема не само на най-стария столичен спортен клуб, но и на България. На официалната церемония в Националния музей на спорта присъства и заместник-министър Йордан Йовчев.

„Скъпи слависти искам от името на МФВС да ви поздравя в навечерието на вашия 100-годишен юбилей за всичко това, което спортистите на „белия” клуб са спечелили и постигнали за родината. Малко са клубовете като Славия, които могат да се похвалят с такава богата история. Това е събитието от моя мандат като министър, което ще помня винаги. Без Славия българският спорт нямаше да бъде същият”, с тези думи министър Стойчев пожела славата на обединения спортен клуб да пребъде и през следващите векове.

Петър Стойчев уведоми, че министерството е инициирало процедура за награждаване на големите Александър Шаламанов, Васил Етрополски и Димитър Ларгов с най-високото държавно отличие, връчвано от президента на Република България.

На журналистически въпрос във връзка с премиите на българските спортисти, завоювали медали за България от началото на 2013 г., министърът беше категоричен: „Инструкцията за награждаване на спортисти ще бъде приета. Премии за медалистите от 2013 година ще има, както е имало и досега. Ние с г-н Йовчев няма да си позволим да оставим нашите колеги, с които допреди месец бяхме рамо до рамо, без премии.”

Петър Стойчев поясни, че МФВС не може да предоставя заплати на треньори, които нямат нужното образование и това е една от причините да не бъде сключен договор за финансово подпомагане с БФ Борба.

„В министерството работим с документи и спрямо закона. Нека да стане ясно - ние не сме пречка за подписване на договор. Искаме спортът да върви напред”, допълни министър Стойчев.

По предложение на инициативния комитет за честване на 100-годишнината на Славия министърът отличи с почетни плакети следните „бели” легенди:

* Ангел Ангелов – олимпийски вицешампион по бокс и дългогодишен старши-треньор на националния отбор по бокс.

* Андрей Димитров – двукратен световен и европейски шампион по борба класически стил в категория 100 кг.

* Андрей Желязков – футболист на българския национален отбор и на ПФК „Славия”. Централният нападател е изиграл 338 мача с бялата фланелка и има отбелязани 136 гола.

* Албена Денкова – двукратна световна шампионка по фигурно пързаляне в танцовите двойки.

* Божидар Григоров – футболист на българския национален отбор и на ПФК „Славия”, бивш председател на клуба.

* Борис Златарев – дългогодишен треньор на „белия” клуб и на националния отбор за жени по ски алпийски дисциплини.

* Борислав Гидиков – олимпийски шампион по вдигане на тежести в категория до 75 кг от игрите в Сеул’88.

* Венцeслав Стефанов – дългогодишен и настоящ президент на ПФК „Славия”, от 1995 г. работи в ръководството на клуба.

* Владимир Симеонов – дългогодишен и настоящ председател на ОСК „Славия”.

* Георги Гаджев – един от най-добрите български ватерполисти, включен в отбора на века. Участник на ОИ в Мюнхен’72 г., бивш председател на ОСК „Славия”.

* Георги Миланов – дългогодишен треньор на националния отбор и на „Славия” по хокей на лед. Извежда „белите” до 16 шампионски титли на страната.

* Даниел Петров – олимпийски шампион по бокс в категория 48 кг от игрите в Атланта’96, сребърен медалист от игрите в Барселона’92, световен и двукратен европейски шампион.

* Димитър Петров – дългогодишен състезател и треньор на националния отбор и на „Славия” по ски бягане. Участвал и като състезател, и като треньор в олимпийски игри.

* Димитър Запрянов – олимпийски вицешампион по джудо от игрите в Москва’80. Обявен за най-добрия български джудист на ХХ век.

* Добромир Ташков – състезател и треньор на ПФК „Славия” и на националния отбор, извел 2 пъти „белия” клуб до шампионската купа на страната, и до първото по рода си постижение за роден клуб – европейски полуфинал.

* Дора Кузова – световна вицешампионка и европейска шампионка по баскетбол, двукратна клубна шампионка с тима на „Славия”, носителка на 12 шампионски титли и 5 национални купи.

* Евгения Раданова – единствената българска спортистка с 3 медала от ЗОИ. Седемкратна абсолютна европейска шампионка по шорттрек.

* Емил Вълчев – олимпийски волейболен вицешампион. Европейски клубен вицешампион със „Славия”. Насител на 3 шампионски титли и 4 купи на страната.

* Исмаил Абилов – първият олимпийски шампион по борба на „белия” клуб от игрите в Москва’80. Трикратен европейски шампион.

* Николай Пешалов – печели 4 медала по вдигане на тежести от 4 поредни олимпиади. Два от медалите са за България – сребърен от Барселона’92 и бронзов от Атланта’96, другите два са за Хърватия. Трикратен световен и шесткратен европейски шампион.

* Николай Стоянов – дългогодишен треньор по бокс, завеждащ сектор бокс и вдигане на тежести, а в последствие и индивидуалните спортове в „Славия”.

* Петър Петров – бронзов медалист в бягането на 100 м. от ОИ в Москва’80. Национален рекордьор в бягането на 60 м, 100 м, и в щафетата 4х100 метра. И до днес държи българския рекорд в бягането на 100 м.

* Серафим Тодоров – сребърен медалист по бокс от игрите в Атланта’96, трикратен световен и европейски шампион.

* Таня Тодорова – световна вицешампионка и европейска шампионка с националния отбор по баскетбол. Двукратна европейска клубна шампионка със „Славия”, носителка на 12 шампионски титли и 5 купи на страната.

* Тодор Пиперков – дългогодишен волейболен треньор на мъжкия национален отбор и на клубния „Славия”. Единственият български волейболен треньор, който успява да постигне второ място на ОИ в Москва’80. С отбора на „белите” става европейски клубен вицешампион през 1976 г. Извежда славистите до 3 титли и 4 купи на страната.

* Цано Цанов – олимпийски вицешампион по волейбол от игрите в Москва’80, с отбора на „Славия” става сребърен медалист от европейски клубен шампионат. След приключване на състезателната си кариера работи като треньор.

* Цветан Каролев – дългогодишен треньор по волейбол на „Славия” и на женския национален отбор. Под негово ръководство славистките стават първия български волейболен отбор, играл финал в европейски клубен турнир - сезон 1961/1962 г. за Купата на Европейските шампиони. С него славистките печелят 4 титли и 4 купи на страната.

* Чавдар Цветков – футболист на българския национален отбор и на ПФК „Славия”. За белия тим играе 255 мача и има 104 отбелязани гола.

http://mpes.government.bg/WebAdministration/SportMinistryDocuments/PressCenter/Gallery/100%20-%20SLAVIA/KBA_5875.JPG

http://mpes.government.bg/WebAdministration/SportMinistryDocuments/PressCenter/Gallery/100%20-%20SLAVIA/KBA_5792.JPG

http://mpes.government.bg/WebAdministration/SportMinistryDocuments/PressCenter/Gallery/100%20-%20SLAVIA/KBA_5747.JPG