Двукратният световен шампион по ледено плуване Петър Стойчев се завърна от работна среща на Изпълнителното бюро на Международната федерация по плуване в ледени води – IISA. Събитието се проведе в Лондон, като българина представи пред колегите си конкретно предложение за спортистите, които ще участват в международни шампионати от календара на федерацията.

„Категоричен съм, че трябва да има внезапен допинг контрол не само по време на състезанията, но и извън тях. Много е важно да го въведем и се радвам, че успях да убедя хората около мен по време на срещата в Лондон. Искаме чист спорт и това е един от начините да станем част от голямото семейство на Зимните олимпийски игри. Трябва да вървим напред и да спазваме всички правила като на другите федерации. Мен са ме проверявали за допинг сигурно над 100 пъти. Идвали са вкъщи по всяко време на денонощието. Даваш проба и това е. В днешно време може така да направиш, че на дадено състезание да си с отрицателен резултат, но пак да си взимал нещо забранено. Но, ако има внезапен контрол, няма как да излъжеш системата. Това искам да го направим и при нас в леденото плуване. Бях направил много сериозен писмен анализ на предложението ми подкрепен с факти  и го представих. На предстоящия ни Конгрес на IISA ще бъде като точка за гласуване на делегатите”, коментира Петър Стойчев.  

На форума за следващ домакин на Световното първенство по ледено плуване беше избран полския град Катовице. Шампионатът ще бъде през февруари 2021 година.

Междувременно, продължават заниманията на Българския червен кръст на обновения външен басейн „Спартак”, като в някои от тренировките във водата влиза и Петър Стойчев. „Правим всичко това, за да научим повече хора да плуват безопасно в басейни, реки, езера, морета и т.н. Подготвят се кадри за спасители и почти всеки ден имаме часове на открития басейн с БЧК. Въпреки, че съм се доказал в плуването, никога се съм се мислел за нещо по-различно от другите хора и аз влизам да тренирам наравно с тях. Научих много тънкости за помощ на човек в беда. Дано не ми се налага да ги прилагам, но е добре да се знаят, защото може да се наложи точно , когато не очакваш. Виждам, че и на посетителите на басейна им е забавно да гледат как се правят нещата професионално от специалисти. Радвам се ,че предстоят топли дни и всеки , който пожелае може да дойде на басейн „ Спартак” да тренира или да се забавлява през летния сезон. Огромен интерес има към кулата за скокове и обмисляме да направим скоро състезание за любители”, каза Стойчев.