Легендата в маратонското плуване Петър Стойчев зарадва по интересен начин част от руската публика, която беше изпълнила до краен предел зрителските трибуни на езерото Семеновском в Мурманск. Над 5000 човека присъстваха на официалното откриване на третото Световно първенство по ледено плуване. 

Малко след представянето на всички 32 държави участнички, домакините подариха по традиция на всеки представител от страна по една огромна пита хляб със сол, като Стойчев уважи обичая, а след това занесе питата в публиката и я подари на хората. Жестът му беше посрещнат с много аплодисменти от публиката, официалните лица, начело с губернаторът на  Мурмански район Тамара Примякова, депутати от руската Дума и други. 

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Българинът през цялото време на церемонията беше с родния трибагреник и остана до края на тържеството. След него Стойчев направи тренировка в студен басейн преди утрешния си старт на 1000 метра в ледените води на езерото Семеновском.

"Решението да подаря питата дойде абсолютно спонтанно. Стана ми много приятно, когато излязохме с руското дете, което държеше нашето знаме на откриването и чух толкова хора да аплодират диктора, когато спомена България. Наистина страхотна организация на руснаците. Много съм впечатлен. За първи път всичко е на толкова професионално ниво и е помислено за всеки детайл. Има леко напрежение у мен, което е естествено преди всеки старт, но ще направя всичко, за да взема медал от шампионата. Днес ще направим с екипа ми лека бегова тренировка, а след това пълна почивка до утре. Времето в момента е минус 4 градуса и е подходящо за излизане навън”, каза Петър Стойчев след церемонията по откриването на първенството.

403 състезатели ще премерят сили в различните дисциплини, а Стойчев има конкуренция от 41 плувци в „кралската” дистанция от 1 километър.

Любителите на плуването могат да наблюдават безплатно и в реално време състезанието на Петър Стойчев на интернет адрес – www.murmanskiceswimming.ru. Стартът на българина ще бъде около 15 часа българско време в съботния ден.