Скандал с употреба на алкохол разтърси националния отбор по хандбал на Южна Корея. Осем играчи бяха отстранени от тима за два месеца, след като бяха заловени да пият бира в една от стаите на националния тренировъчен център.

Пиянската изцепка е станала след завръщането на отбора от турне в Европа. Играчите се оправдали, че употребили пенливата течност, за да заспят по-лесно, тъй като се чувствали смазани от смяната на часовите пояси.

Употребата на алкохол в националния тренировъчен център обаче е забранена. Затова играчите бяха наказани. Треньорът им Чо Йон-Шин пое отговорност за действията им и подаде оставка. Той ще бъде заменен временно от Кан Ил-Коо.

Корейският хандбален отбор зае трето място на Азиатските игри преди година. В периода 17-27 октомври на тима предстои участие на олимпийска квалификация в Катар. Там обаче корейците ще бъдат без провинилите си играчи. Само победителят от турнира ще се класира за Токио 2020.

Южна Корея, която е на 19-о място в световната ранглиста, ще спори за първото място с Катар, Саудитска Арабия, Бахрейн, Кувейт, Казахстан, Китай и ОАЕ. Корейците не успяха да се класират за олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г.

Това не е първият пиянски скандал в националния тренировъчен център на Южна Корея. През август петима национали по бързо пързаляне с кънки, включително двама олимпийски медалисти, бяха наказани за шест месеца заради употреба на алкохол.