Пиянски скандал разтърси един от най-гледаните спортове. В резултат на това четирима бяха наказани, като един от тях е отстранен за четири години.

Става дума за казахстанския национален отбор по биатлон. Тимур Кац, Владислав Витенко и Роман Ерьомин са отстранени от тима за една година, а Антон Пантов е този с тежката санкция. Четири години обикновено се дават за положителна допинг проба с утежняващи вината обстоятелства, но тук ситуацията е друга.

Биатлонистите отричат вината си. Треньорите отказват да говорят пред микрофоните по темата, но след проведена беседа със спортистите преди течащото в момента световно първенство в Антхолц много неща са били изяснени.

Скандалът започва с писмо на хазяйката на хотела в Обертилиах (Австрия), където казахстанският тим е бил настанен преди шампионата. Тя изпратила e-mail до федерацията. В писмото си разказва за пиянска вечер на отбора. Една от стаите била превърната в бунище, боклуци се валяли и по коридора, а дървеното стълбище било счупено.

Проблемът е можело да се размине без наказания, но копие на писмото е пристигнало и в пощата на Казахстанския олимпийски комитет. Всички имейли към националните федерации се препращат и към олимпийския комитет в страната, а това е една от мерките, които се взимат срещу борбата с корупцията в спорта.

Така всички ръководни фактори в казахстанския спорт се запознали със скандала. На треньора на тима Максан Шаранов е възложено по най-бърз начин да даде отчет за случилото се. Самият той не е бил на лагера, тъй като му се наложило да се прибере в Казахстан заради изтекла шенгенска виза.

Той обаче се свързал с отбора и в продължение на едно денонощие подготвял доклада си. Биатлонистите твърдели, че хазяйката не е чистила боклука няколко дни и затова се е натрупал в стаята. Признали обаче, че са вдигали шум заради аклиматизация, но не са пили. Никой не искал да поема вина, а и според тях не били направили нищо толкова нередно.

Когато получи отговора на Казахстанската федерация по биатлон, хотелиерката побесняла. Изпратила ново писмо, в което описвала всички подробности от случилото се и доказала, че двама от спортистите са изпили три бутилки „Ягермайстер“. След това в Казахстан спешно била събрана специална комисия, която да вземе решение по проблема. Проведени са нови разговори с биатлонистите и на всички било ясно, че в техните версии има сериозни разминавания. Вината им била доказана и оставало да се определят наказанията.

Всички били вбесени най-вече от това, че спортистите отричали употребата на алкохол. Властите дори били на прага да закрият биатлона в Казахстан. Общественото мнение било на тяхна страна, тъй като по време на състезанията казахстанските биатлонисти завършвали след 80-о място. Хората искали пренасочване на финансирането към по-успешни спортове.

До такива кардинални мерки не се стигнало. Просто е решено да се направи съкращение на треньорския щаб, а биатлонистите да се накажат. По-дългият период на санкцията на Пантов е обяснена с факта, че това е второ негово сериозно нарушение. При една от допинг-проверките на вътрешно състезание в Казахстан той е дал положителна проба за алкохол.