Състезателите от националния отбор по плуване се възпротивиха на решението на Българската федерация по плувни спортове за смяна на треньора Веселин Суров. Плувците изпратиха специално протестно писмо до федерацията и до министъра на спорта Свилен Нейков.
 
До УС на БФПС
С копие до Министъра на спорта
Г-н Свилен Нейков
 
С това писмо до главния орган на БФПС, ние, състезателите от националния отбор по плуване, искаме писмено да изразим възмущението и несъгласието си по повод една от точките, които ще се обсъждат на Управителния Съвет . Именно освобождаването от длъжност на гл. тр. г-н Веселин Суров. Обезпокоени сме от тази внезапна и непредизвестена промяна в ръководството на националния отбор. Смятаме, че мотивите са безоснователни и нямат ясно заявени агрументи. Една такава голяма промяна в състава на отбора безсъмнено ще има негативни ефекти върху повечето от състезателите.
 
В крайна сметка най-важното е ние състезателите да се чувстваме добре и да знаем, че усилията, които полагаме всеки ден на тренировка,ще бъдат възнаградени с високи спортни постижения и рекорди в края на сезона. Всеки един от нас се чувства по този начин, тренирайки с гл. треньор. За 3 години бяха подобрени повече от 70 национални рекорда за всички възрасти, само от състезатели, които тренират под ръководството на г-н Суров. Рекордите бяха на повече от 20 години и много малко хора вярваха, че скоро могат да бъдат подобрени. Благодарение на г-н Суров стотици хора, свързани с българското плуване, възвърнаха надеждите си за едно по-светло бъдеще в синия спорт.
 
Всеки състезател е различен, затова г-н Суров разработи стратегии с всеки един от нас , които са ефективни за определения плувец. От 2007 година насам националният отбор може да се похвали не само с водещи позиции на международни форуми, но също така и с това, че създадохме и се научихме да работим в екип. Г-н Суров ни показа пътя, по който можем да постигнем резултатите, за които винаги сме мечтали. Всички състезатели имаме значителен прогрес в постиженията си, несъмнено благодарение на качествените тренировки и дисциплината, които са неизменим фактор всеки ден, прекаран под ръководството на г-н Суров.
 
Ние не сме разменна монета, която няма право на глас. Напротив смятаме,че точно ние сме хората, които трябва да кажем дали сме задоволени от работата на треньора или не. Постиженията нарастват с всяко изминало състезание, затова няма две мнения по въпроса, резултатите и класиранията говорят сами по себе си. Също така има и подрастващи, които да тръгнат по нашия път и да се готвят за едно достойно представяне на ОИ през 2016. Разбира се, има страшно много работа, която трябва да се свърши през това време. Г-н Суров е един от малкото хора, които могат да я свършат качествено, защото има достатъчно натрупан опит и знае нуждите на всеки един от състезателите си.
 
Личните интереси на някои хора не са по-важни пред прогреса на националния отбор и развитието на качествени състезатели, които могат да покажат на света, че в България има плувци от висока класа.
 
Смятаме, че приоритет на БФПС и в частност на УС е развитието на българското плуване!
 
С уважение от националния отбор: Никола Димитров, Петър Сухарев, Петя Димова, Михаил Качаунов, Динко Гешев, Александър Николов, Лъчезар Шумков, Любомир Алексиев, Мартин Бацанов, Стефан Георгиев, Кристиан Кръстев, Кристиян Божилов, Венцислав Айдарски, Нина Рангелова