Александър Спасов спечели третото издание на планински маратон "Хайдушки пътеки" в Сливен. Националът по скайрънинг пробяга изключително трудното 42-километрово трасе из природен парк "Сините камъни" за 4 часа и 39 минути. Второто място зае Иван Сираков (5 часа и 1 минута), след като сливналията Иван Гочев беше дисквалифициран поради липса на задължителна екипировка. Третото място е за Слави Асенов (5 часа и 11 минути). 

След поредното си силно състезание Сашо Спасов заслужено обра овациите на публиката на централния площад в Града на стоте войводи, където беше старт/финала. За успеха победителят получава 1000 лева, 42 литра вино и ръчно изтъкан колекционерски килим с надпис "Хайдушки пътеки". 

Планинският маратон "Хайдушки пътеки" беше последен кръг от сезона по скайрънинг у нас. Спасов завърши на второто място в генералното класиране, в което победител е Тони Петков. Топ 3 допълва Божидар Антонов. 

При жените отдавна се знаеше, че номер 1 е Антония Григорова, която тази година пропусна състезанието в Сливен. Втора в крайното класиране за сезон 2018 по скайрънинг стана Силвия Младенова благодарение на победата си в 42-километровата дистанция на "Хайдушки пътеки" с време 6 часа и 45 минути. Топ 3 в скайрънинг ранглистата за сезона допълва Констанца Иванова.

След Силвия Младенова на дългата дистанция в Сливен завършиха Елена Димитрова и Анa Карчева. 

Oбщо 66 участници успяха да преодолеят 42-километровото трасе и да пресекат финала до вековния Стар бряст в центъра на Сливен. 

Организаторът Стефан Стефанов (Фондация "Стария бряст") беше приготвил изненада за бегачите. На 33-ия километър те трябваше да се изкачат и до връх Кутелка, което направи състезанието още по-тежко и с различен маршрут от предишните две години. На върха първите трима гърмяха с пушка, а горе ги очакваше усмихната сливналийка, облечена в народна носия, както и Кирил Николов - Дизела - победителят от миналогодишното издание на състезанието с рекордното време 3:57:15 ч

Голямата победителка при жените на 21-километровото трасе стана Илияна Бисолневa (trailrunners.bg), която финишира за 3:15:57 часа. Втора завърши Галина Христова (3:22:11 ч.).

Финалът на полумаратона беше пред фурната в местността "Карандила", като победител при мъжете стана Красен Колев, който измина маршрута за 2:50:28 ч. Той е правнук на прославения войвода и предводител на чети Панайот Хитов.

Тази година в "Хайдушки пътеки" беше включена и дистанция от 12 километра, като надпреварата беше в памет на бившия атлет Анжел Симеонов, а неговите близки Юрка и Ивайла Симеонови осигуриха наградите за победителите. При мъжете първото място спечели Милко Сакаров, а при жените Пламена Маркова.

"И тази година се получи страхотно състезание. Поздравления за Александър Спасов, който отдавна доказа, че има голям потенциал. Браво на всички, които финишираха, както и на доброволците по трасето", каза организаторът Стефан Стефанов.

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Пълните класирания - ТУК

Публикуваме кадри и от Trailrunnes.bg