Погребението на лекоатлетическата легенда Дана Затопкова ще се проведе при изключителни мерки заради заразата от коронавирус. Носителката на златен и сребърен олимпийски медали в хвърлянето на копие почина в петък на 97-годишна възраст.

Чехкинята беше съпруга на друга легенда на леката атлетика – Емил Затопек. Интересното за двамата е, че бяха родени на една и съща дата – 19 септември 1922 г. Предсмъртното желание на бившата лекоатлетка е било да има три погребални церемонии.

За момента ще бъде извършена само първата от тях и то при строги мерки. Погребението ще бъде в края на седмицата в Пражкия крематориум. Заради карантината ще бъдат допуснати само специално поканени хора, но пък ще бъде показано директно по телевизията.

Дана Затопкова приживе е избрала музиката, която да звучи по време на погребението – фолклорен ансамбъл, ковчегът и облеклото си. Тя ще бъде с олимпийското си сако, в чийто джоб ще има част от кремираните останки на нейния съпруг Емил Затопек, който почина на 22 ноември 2000 г. заради усложнения след прекаран инфаркт.

Църковното опяване ще се извърши в Бржевновски манастир, но след падането на карантината заради коронавируса. При третата и последна церемония останките й ще бъдат положени в гробището на Рожгов под Радтошчем, където е погребан Емил Затопек.