Рекордно участие на състезатели от 26 държави е на път да запише Световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско (22-24 февруари). Към момента има заявени 148 скиори от 26 нации. Световната купа в ските в Банско ще бъде най-голямото спортно събитие в България за 2019 година. 

Най-много към момента са заявени състезатели от Австрия - 22-ма. Италия и Франция са с по 16 скиори. С по един към момента са Сърбия, Холандия, Лихтенщайн, Белгия, Дания и Гърция.

България ще бъде представена в Банско от трима състезатели - Алберт Попов, Камен Златков и Йоан Тодоров.

22-годишният Алби разказа, че всъщност вече има нов прякор - Попи. Той е тръгнал от голямата звезда Феликс Нойройтер. Както е известно, Попов тренира с немските национали, с които е много близък.

"Феликс Нойройтер ми каза, че сърдечно се радва за мен. Каза ми просто да се наслаждавам на момента. Попи тръгна от него. Още като пътувахме заедно за състезанието, ми каза: "Мисля да ти викам Попи". След Шладминг Феликс даде интервю за австрийска телевизия, пред която каза, че се радва за успехите на Попи", разказа Алберт пред Ski.bg.

В Банско ще стане ясен носителят на Световната купа в алпийската комбинация. Лидер в класирането към момента е Марко Шварц (Австрия), който спечели първата комбинация във Венген.

Първи в Банско пристигат състезателите на Норвегия. Те са заявили тренировки още от 18 февруари.

"Огромно признание за България е, че сме спечелили доверие на много високо ниво в Международната федерация по ски. В Банско ще пристигне целият световен елит. Ските в България са много обичан спорт и не са забравени", каза председателят на БФСки Цеко Минев.

"Много сме развълнувани от последните седмици и резултатите на Алберт. Банско е един от малкото курорти, който ще приеме три старта при мъжете от Световната купа. За това се изисква много сериозна работа с огромен екип, над 1000 души. Благодаря на спонсорите, очакваме и помощ от държавата. Състезанието ще се излъчва в над 25 държави, ще се отразява от над 50 медии", заяви Георги Бобев, заместник-председател на БФСки.

Тази година трасето ще бъде по-зрелищно и с повече скокове. В Банско в момента има достатъчно сняг. Трасето трябва да е напълно готово до 18 февруари. В курорта вече очакват първите гости.

Интересът към билетите за Световната купа е много голям. Сред най-търсените са тридневните, които са по 90 лева.

Очакванията си и в трите дни трибуната, която е за 2800 души да бъде пълна до краен предел. В цената на билета влиза и транспорт от Банско до Бъндеришка поляна и обратно.

По традиция на "Бъндеришка поляна" ще има огромна Фен зона, която ще позволи на зрителите да се забавляват преди и след стартовете.

Концерти по време на трите състезателни дни в Банско ще изнесат Михаела Филева, Павел и Венци Венц, Дара и 100 кила.

Официалното откриване на Световната купа ще бъде на 22 февруари от 18.00 часа на централния площад в Банско. 

Програма на стартовете в Банско:

22 февруари (алпийска комбинация):
10.30 часа - супергигантски слалом
14.00 часа - слалом

23 февруари (супергигантски слалом)
12.45 часа - супергигантски слалом

24 февруари (гигантски слалом):
10.30 часа: гигантски слалом - първи манш
13.30 часа: гигантски слалом - втори манш