В тази празнична вечер БЛИЦ СПОРТ иска да Ви поздрави за Рождество Христово като Ви представи един много красив, но малко известен зимен спорт. Това е спорт, който съчетава в себе си фигурно пързаляне, балет и други видове танци. Запознайте се със синхронното фигурно пързаляне.

Тази спортна дисциплина възниква почти по-същото време като фигурното пързаляне, но е значително по-неизвестна. Причината за това е, че не е олимпийски спорт, въпреки че през годините е разглеждана възможността за включването му в олимпийската програма.

Първият отбор по синхронно фигурно пързаляне е създаден през 1956 г. от доктор Ричард Портър в Мичиганския университет. Неговият тим се изявява в почивките на мачовете на университетския хокеен клуб, по аналогия с мажоретките в американския футбол и баскетбола.

През 1983 г. е създадена Световна купа, тогава и нараства популярността на този атрактивен спорт. След 2000 година ежегодно се провеждат световни първенства. До момента с най-много титли са финландците (девет), следвани от шведите (шест). Именно във Финландия, Швеция и Германия спортът е най-популярен. Широко разпространение има в САЩ, Канада, Англия и Франция.

Състезанията се провеждат на стандартна хокейна пързалка, а системата на оценяване е аналогична на обикновеното и познато на всички фигурно пързаляне. От голямо значение са стъпките, фигурите, пресечките, повдиганията и поддръжите. Отборите се състоят от 16 души, като официално е позволено в тях да има максимум шестима мъже. Има турнири, в които се използват и други правила относно големината на тимовете. В този спорт има четири възрастови категории – до 10 години, до 15 години, до 19 години и категория 18+.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ