Полковник доц. д-р Георги Попов – началник катедра инфекциозни болести във ВМА, потвърди новината на БЛИЦ, че футболистите на Левски са минали тест за коронавирус. Изтъкнатият в спортните среди специалист съобщи още, че и в ЦСКА са извършили проверка на играчите си за опасната зараза, върлуваща в цял свят. 

„Задължително България ще успее да нокаутира този вирус. Сега сме още в началото. В началото на летния сезон ще успеем да преборим изцяло тази въздушно капкова инфекция“, коментира Попов в интервю за колегите от Dsport и Дарик радио.

„Разбира се, че моите приятели от тениса и най-вече от футбола ме търсят активно. Казвам им да бъдат спокойни. Давам им съвети относно мерките, които взима щабът. От тях получавам информация как се чувстват и как възприемат тези ограничения, които за тях са още по-лоши, отколкото за нормалните български граждани, защото са лишени от това, което е смисълът на живота им – да бъдат активни спортисти и да бъдат на спортните арени, където им е мястото“, каза медикът. 

„Мерките трябва да бъдат спазвани от всички, въпреки че са доста непопулярни. В спортните среди липсват футболните мачове, тенис турнирите, всички други спортни събития. Задължение сме в това време да бъдем солидарни с дисциплината, която ни се налага, за да предотвратим разпространението на вируса. Така ще успеем да се преборим с тази зараза.“

„Да се въоръжим още малко с търпение. Мисля, че съвсем скоро ще влезем в пика на заболяването в България. След това ще следва едно стръмно развитие надолу. Не бива се пресилват нещата и отборите да се събират или всички спортисти, които желаят да извършват своята дейност. Нека да запазим търпение“, продължи началник катедра инфекциозни болести ВМА.

„Според мен е пресилено, че няма една година да се допуска публика на стадионите. Не смятам, че и това заболяване ще направи драстична промяна в поведението си. Не съм виждал въздушно капкова инфекция да бъде епидемично разпространена през летните месеци в умерения климатичен пояс. Не смятам, че до лятото, ако успеем да преодолеем инфекцията, няма да може да има публика. Бих приветствал мачове пред пълни стадиони и други спортни събития пред пълни зали. Не съм съгласен с такова крайно мнение“, подчерта Попов.

Winbet - победата е емоция! (18+)

„От футболните съдии, от водещите столични отбори направиха тестове на свои играчи, които бяха с грипен синдром. Цялата общественост знае. Тези тестове излязоха отрицателни. И Левски, и за ЦСКА имаше двама футболисти, но те имаха грипна епидемия в този сезон. Няколко играчи излязоха с грип „В“. Това бързо се преодоля. Но за коронавирус инфекция няма. Лудогорец също проведе тестове след мача с Интер в Милано. Поддържаме активни връзки с д-р Валентин Великов от Лудогорец. Съветваме ги и там как да процедират. С д-р Бисер Бочев също поддържаме връзка как да се процедира с всички национални гарнитури. Играчи се завърнаха от Иран и тях също ги тествахме. Футболните хора са дисциплинирани и направихме много тестове, но за радост никой не излезе положителен“, каза доц. д-р Георги Попов.

„Абсолютно им съчувствам на спортистите. Аз съм от двете страни на барикадата, но съветвам да се спазват строгите ограничителни мерки. Стресът е голям, както и паниката, която се създава около това заболяване“, продължи специалистът.

„Спортистите са в групата на предполагаемо най-здравите хора, но не винаги е така. Върховата спортна форма е едно гранично състезание, включително гранично с болест и тези спортисти са много по-чувствителни от обикновените хора с нормална имунна система. Върховата спортна форма също натоварва имунната система и те стават податливи на вирусни бактериални заболявания и в конкретния случай на коронавирус. Заради това доста елитни спортисти се разболяха от тази нова зараза. Това заболяване няма специфично лечение.“

„Ръкоплясканията ни носят голямо удоволствие. Много съм благодарен и ми става много приятно, когато София е огласена от тези аплодисменти.“

„Ние, лекарите на преден фронт сме оптимисти. Съвсем скоро тази инфекция ще бъде преодоляна, като епидемично разпространение. Ще останат още няколко случая. Ще се разболеят още десетки или стотици хора, но инфекцията ще бъде преодоляна. С първите силни слънчеви лъчи в началото на май ще се възстановим, завърши полковник доц. д-р Георги Попов.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА - ТУК!