Новината, че Христо Стоичков е спряган за министър на спорта, започна да се потвърждава от няколко източника. Спортен ежедневник днес “гърми” на първата си страница, че Ицо смени Свилен Нейков на отговорния пост, а съпругът на Румяна Нейкова ще става ректор на НСА. Още на 16 ноември в брой 46 вестник “ШОУ” публикува интересна разработка относно назначението на Камата. Предлагаме ви целия текст.
 
Христо Стоичков се гмурка в голямата политика. Изненадващо или не, Камата е пръв анализатор на политическия живот у нас в последните месеци. Вестник “ШОУ” ще разгърне завесата, за да разкрие сензационни новини около бъдещето на Христо.
 
Наши източници споделиха, че от известно време най-успелият български футболист се гласи за голям пост. Ще става министър на спорта. Два независими един от друг източника потвърдиха новината, която все още е далеч от реализация, но е факт, че обикаля политическите и спортни среди. Бомбата за бъдещото назначение на Христо Стоичков със сигурност изненадва много хора. Други, които са по-наясно с действията на Камата, обаче едва ли са учудени. От около една година носителят на “Златната топка” си постила, за да атакува политическия връх. Информатор на “ШОУ” разкри и основният двигател на мисията “Стоичков – министър”. Става въпрос за
 
собственика
на “Литекс”
Гриша Ганчев
 
Двамата са в прекрасни отношения от години, още от времето, в което Камата беше селекционер на националния ни отбор. Ловешкият бизнесмен винаги се е вслушвал в съветите на Ицо за футбола и обратното, когато става въпрос за успешен бизнес. Легендарният футболист и Гришата ловуват заедно, празнуват в една компания и т.н. Напоследък приятелството им се задълбочило и повод за това станало предложението Стоичков да бъде следващият министър на спорта. От лятото насам двамата доста често са заедно. Само преди няколко дни Ицо беше с Гриша Ганчев в село Баховица, където върви строежът на завода за автомобили. На събитието присъства и премиерът на България Бойко Борисов. Още в миналия брой вестник “ШОУ” информира своите читатели, че Гришата е получил почти без пари огромния терен в селото, върху който се простират заводите му. Заради сближаването между Ганчев и Стоичков веднага се заговори, че бившият селекционер на националния ни тим ще поеме “Литекс”. На този етап това е малко вероятно, по-скоро Христо може да заеме шефски пост в клуба. Разговорите между двамата обаче са насочени към изкачването на звездата на “Барселона” на високия пост в правителството. В момента начело на спорта у нас е Свилен Нейков. Скандалите в различните спортове се редят един след друг, федерациите пищят на умряло, което полека-лека реже главата на Нейков. Противниците му вече му кроят шапка. Засега премиерът стои твърдо зад настоящия си министър, но вече няколко пъти сериозно го критикува. Само за последната половин година грандиозни скандали разтърсиха за пореден път щангите и женския волейбол. Както е известно, националният ни отбор по вдигане на тежести беше изхвърлен от световното първенство заради неуредици с документи за допинг контрол. Свилен Нейков подкрепи настоящата федерация, която се оправда, че не носи вина и обвини предшественика Антон Коджабашев. Точно той обаче
 
налива
още повече
масло в огъня
 
и публично извади няколко пъти кирливите ризи на Свилен Нейков и управлението му. Именно бившият щангист и президент на федерацията в този момент играе ролята на таен помощник на Стоичков, разклащайки стола на Нейков. Коджабашев нападна настоящия министър в присвояване на бюджетни пари от федерацията, източване на средства и злоупотреба с власт. Зад гърба на Камата стоят освен Гриша Ганчев и част от останалите президенти на футболни клубове, Борислав Михайлов, както и шефката на БОК Стефка Костадинова. Всички те отдавна работят добре с правителството и премиера Бойко Борисов.
“Замислете се защо Стоичков се върна в България и стои тук постоянно. Влезе в политиката с гръм и трясък, а само допреди няколко месеца разправяше, че не е за него тази работа. Започна да пише писма до народа, защитава управляващите и т.н. Логично е да очаква някакъв пост, не го прави просто така”, коментира източник на “ШОУ”.
Камата е един от най-яростните привърженици на настоящето правителство, прекара дни и нощи в политическия кръг около изминалите кметски и президентски избори. Всичко това говори за тайна подготовка за превземане на властта. Защо Стоичков се зае да строи стадиони? Отговорът отново се крие дълбоко в бъдещите намерения на Ицо и обкръжението му. Допреди една година легендарният футболист хулеше родината си и казваше, че България не му е дала нищо, а сега се зае да гради и оправя стадионите. Първата стъпка на пловдивчанина ще бъде още през януари догодина, когато ще бъде направена първа копка на новия Национален стадион в София. След това испанската фирма, доведена от Христо, ще започне да прави стадион “Септември” и “Девети септември” в Пловдив. Само преди няколко дни Ицо получи званието Доктор хонорис кауза на Пловдивския университет и заяви, че
 
ще строи
нова зала
 
Все дела, за които хората ще кажат: “Ето, върна се в България, и започна да работи за благото на народа.” А истината е, че покрай държавните пари и тези, които идват по европейски пътища за новите съоръжения, Стоичков ще получи още повече доверие. И тези, които не го долюбват, ще обърнат палачинката, ще видят гордия българин в негово лице, който милее за родината.
“Стоичков добре си е опекъл работата. Нарочно се вре навсякъде, където ще се строи нещо, за да излезе, че помага за спорта. Всеки ден беше първа писта при изграждането на новата зала в София”, припомниха източници на екипа ни.
Бившият голмайстор още отсега е обещал, че с изграждането на трите стадиона и наличните два – в Бургас и Ловеч, България ще се бори за домакинство на голямо първенство по футбол за юноши или младежи. Първа стъпка към мечтата на Боби Михайлов – страната ни да приеме европейско първенство съвместно със съседна държава. В момента Стоичков на практика е безработен, след като за последно работи в Южна Африка, но напусна преди около година и половина. От тогава имаше няколко оферти, които обаче Ицо отклони. Дали се е подготвял за тежкия път в политиката? Може би, защото напоследък Камата дори е престанал да пътува до Барселона, където все още живеят дъщерите му и където наскоро бе назначен за
 
почетен консул
на България
в Каталуния
 
През последните няколко месеца Ицо е в България със съпругата си Марияна, която от време навреме се връща при дъщерите им Михаела и Христина в каталунската столица. Легендарната осмица уж щеше да става спортен директор или треньор на руския “Ростов”, но засега нищо. Прекара няколко дни край река Дон, пи водка от стояща чаша на сабя и получи званието казак, с което се изчерпаха ангажиментите му към руския тим. Официално Ицо разправя, че се води съветник на президента на “Ростов” по футболните въпроси, но на практика не помага с нищо на клуба. Изборите в България и постоянното му присъствие около управляващите го задържа за дълго у нас. И изглежда, че това ще продължи, след като към момента Стоичков се е съсредоточил изцяло върху политическата си кариера. Информатори на “ШОУ” разкриха, че голяма част от властта стоят твърдо зад кандидатурата на Христо да стане лицето на спорта у нас, но вече не само заради постиженията си, а като министър.
“На него дължим изключително много, направил е достатъчно за България. Виждате, че където и да отиде, прославя България”, хвалят го политици пред Вестника на народа.
Идеята Христо да бъде вкаран във властта е още от лятото, разкриха пред екипа ни. Тогава легендарният футболист е бил гласен за съветник по спортните въпроси на бъдещия нов президент. В много страни практиката е местни величия да заемат пост до държавния глава и именно подобно нещо е било умувано и за Камата. Впоследствие обаче широк кръг от
 
важни фигури
в България
започнали
 
да работят за издигането на 45-годишния пловдивчанин за министър на спорта.
“Очаквайте най-късно до лятото Стоичков да встъпи в новата си длъжност. Дотогава ще измислят 100 причини, за да махнат Свилен Нейков и да сложат Ицо на неговото място”, прогнозират източници на “ШОУ”.
СТОЯН РАДКОВ/ШОУ