Броени часове остават до тръгването на специалния кораб от Пунта Аренас (Чили) до Антарктида за първото историческо организирано състезание по плуване в ледените води на Седмия континент. Петър Стойчев заедно с още 15 плувци от девет държави са в готовност за заминаване и направиха последна тренировка в Магелановия проток.

„Всичко е наред и сме готови да тръгваме към Антарктида. Имахме няколко срещи с хората от организацията по самото пътуване и капитана на кораба. В Пунта Аренас срещнах много хора, които знаеха за нашето предстоящо пътуване и пожелаваха успех и спокойни води по целия път. Ще слезем на почти 2000 километра към Южния полюс и вече се запознахме с приблизителното място на състезанието по сателитните карти. Тренировката, която направихме на Магелановия проток беше около 30 минути, но температурата на водата показваше малко под 7 градуса", разказа 42-годишният Стойчев. 

"Студена и много мътна вода, но се надявам на Антарктида условията да бъдат съвсем различни. Там ще бъде кристално чисто, но водата около минус 0.3-0.4 градуса. Има вариант да спрем на българската база на седмия континент, и ако времето го позволява капитанът ще влезе в залива, от където на лодки ще стигнем до базата на о. Ливингстън. След това продължаваме още две денонощия пътуване по вода. Живи и здрави на 21 или 22 ноември трябва да стартираме. Знаете, че ще се плува 1 километър. Здрав съм и много мотивиран да спечеля историческия първи старт на Антарктида. Поздрави на България”, каза от Пунта Аренас Петър Стойчев.

През последните дни на чилийска земя българинът тренираше и в басейн със студена вода, за да се аклиматизира максимално към условията на Антарктида.

Заради липсата на интернет връзка на кораба, новините около експедицията на състезателите ще бъде давана от пристанищните власти на Пунта Аренас. Те ще бъдат единствените, които чрез сателит ще осъществяват комуникация с екипажа на кораба.