Сливен е домакин на четвъртото издание на планинския маратон "Хайдушки пътеки". Надпреварата ще се проведе утре (19 октомври), като в трите дистанции се включат около 300 участници - на 42, 21 и 12 км, които ще премерят сили и ще се любуват на красивите гледки из природен парк "Сините камъни".  

На старта в 8:00 часа до стария бряст - дърво на Европа за 2014 година, ще застанат някои от най-добрите ни планински бегачи. Сред фаворитите за победата по 42-километровото трасе (с 2500 метра положителна денивелация) са Шабан Мустафа, Божидар Антонов, Тони Петков и местните бегачи Станимир Димитров - Стамбето и Иван Гочев. Надпреварата е последен старт от сезона по скайрънинг у нас. 

Амбиции за първото място в полумаратона (21 км) пък имат Ахмед Ахмед - Фараона, за когото това ще бъде първо участие в "Хайдушки пътеки", както и Димитър Желязков и Стефан Иванов. В 12-километровата дистанция победата атакува Георги Димитров - Клечо.

"Ще се получи страхотно състезание. Времето е много добро за бягане, ще участват най-добрите ни планински бегачи с изключение на Кирил Николов, който по същото време има старт в Италия от световните серии по скайрънинг. Тук е мястото да отбележа, че именно на Дизела е идеята за обръщането на трасето в маратонската дистанция 42 километра. Подобно нещо се случва за първи път в България. Идеята допада и на участниците, на които пожелавам успех", коментира пред БЛИЦ СПОРТ основният организатор Стефан Стефанов от фондация "Стария бряст".

Всеки участник на 42 и 21 км ще получи тениска от специална дишаща материя. На нея ще бъде изписано не само името му, а и времето му на финиширане.

Голямата изненада пък са двете електрически тротинетки и страхотно планинско колело, които ще бъдат разиграни на томбола след награждаването на призьорите в отделните дистанции, за които по традиция има парични награди. 

Планинският маратон "Хайдушки пътеки" се организира от фондация "Стария бряст" с подкрепата на природен парк "Сините камъни", община Сливен, Държавно горско стопанство и спонсори. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ