Норвегия защити титлата си в смесената щафета на 4 по 6 км и спечели първия златен медал от световното първенство по биатлон, което започна днес в италианския зимен център Антхолц.

Марте Олсбу Рьозеланд, Тирил Екхоф, Тарей Бьо и Йоханес Тингес Бьо изминаха трасето за 1:02.27.7 минути и завоюваха петa световната титла в историята за своята страна. За Норвегия това е 71-и медал от световни първенства в историята.

Домакините от Италия спечелиха сребърните отличия. Лиза Витоци, Доротея Вирер, Лукас Хофер и Доминик Виндиш останаха на 15.6 секунди след победителя.

Тимът на Чехия направи страхотно състезание и завърши на трета позиция. Ева Пускарчикова, Маркета Давидова, Ондржей Моравец и Михал Кръчмар финишираха с пасив от 30.8 секунди.

В топ 6 завършиха още отборите Германия, Украйна и Русия, а олимпийският шампион от Пьонгчан 2018 Франция, с голямата звезда Мартен Фуркад в състава си, остана на седмо място с изоставане от 1.08.6 минути.

Щафетата на България се провали и остана на 24-о място от 27 отбора. Даниела Кадева, Мария Здравкова, Владимир Илиев и Димитър Герджиков бяха затворени след втория пост, след като бяха с една наказателна обиколка и 9 допълнителни патрона.

Утре световното първенство по биатлон продължава със спринта на 7.5 км при жените.