Министърът на младежта и спорта Красен Кралев беше избран за втори път за член на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция (УАДА). Той ще заема позицията на „експерт-министър“ в Борда, представител на държавите-членки на ЕС. 

Кандидатурата на Красен Кралев бе предпочетена пред тази на г-жа Мария Хосе Риенда Контрерас, държавен секретар на спорта на Испания, като българският министър надделя с 16 на 11 гласа. Изборът се състоя на заседание на работна група „Спорт“ към Съвета на ЕС.

Позицията, която вече ще заема Кралев, бе овакантена от министъра на спорта на Белгия г-н Филип Муйтерс, който не е член на новото правителство на Фландрия. 

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Първи поздравления за избирането си Красен Кралев получи лично от г-н Витолд Банка, министъра на спорта и туризма на Полша, който е номиниран за президент на УАДА.  

По време на заседанието всички държави-членки отчетоха безспорните качества на българската кандидатура в лицето на министър Кралев.

Българският спортен министър ще представлява ЕС в Управителния съвет на УАДА в следващите три години.

"Тази вечер бях избран за втори път за член на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция (WADA). Ще заемам позицията на „експерт-министър“ в Борда, представител на държавите-членки на ЕС. Радвам се, че чрез избирането ми България затвърждава важната си роля на световно ниво като активна страна в борбата срещу употребата на допинг в спорта. Благодаря на министър-председателя Бойко Борисов, който твърдо застана зад моята кандидатура. Поемам ангажимент, че ще работя за ефективната реформа на WADA и за това гласът на спортистите да бъде чут от вземащите решения. За мен да бъда част от Борда на Световната антидопингова агенция от името на Европейския съюз и България е чест и отговорност!", коментира Кралев.