Най-силните атлети на България в бяганията ще участват в четвъртото издание на щафетния маратон на София. На старт в надпреварата „Екиден маратон 2018” ще застанат Митко Ценов, Иво Балабанов и Йоло Николов. Състезанието е част от инициатива "София - Европейска столица на спорта" и ще се проведе на 6 септември (четвъртък) от 9:00 часа със старт-финал пред стадион „Васил Левски”. Надпреварата ще премине през централните улици и булеварди на столицата. 

Бягането е в чест на националния празник - Съединението на Княжество България и Източна Румелия, за което символизира и щафетното състезание.

Заедно с най-добрите родни бегачи в маратона отново ще стартират футболните треньори Милен Радуканов и Владимир Иванов-Фугата. Плюс европейската шампионка по биатлон Павлина Филипова, както и част от най-силните ни състезатели в зимните спортове в момента - Владимир Илиев и Станимир Беломъжев. 

Традиционно в щафетния маратон на София участва и тв звездата – Део. 

"София Екиден маратон 2018” е отборно състезание на класическата дистанция от 42.195 км. Всеки отбор ще бъде съставен от шестима души, които ще изминат общо 42.195 км. Бегачите ще бъдат разпределени на постове от 5 км + 10 км + 5км + 10км + 5км + 7.195 км = 42.195км. Дисциплината е лицензирана от Международната федерация по лека атлетика (IAAF), a трасето в София отговаря на всички стандарти.  

В състезание ще могат да участват и всички любители на бягането. Така всеки желаещ ще може да се състезава срещу част от най-успешните спортисти на България. Организаторите имат заявки и за отбори от съседните балкански държави, както и състав от Япония. 

Регистрацията за любители на бягането е отворена в официалния сайт на маратона www.sofiaekidenmarathon.com.