Ансамбълът по художествена гимнастика пристигна от Израел, където участва на европейското първенство. Мина най-тъжният шампионат в историята на гимнастиката, след като Цветелина Стоянова все още се бори за живота си в “Пирогов”. Грацията скочи от шестия етаж миналия вторник. Председателят на федерацията Илиана Раева каза от Израел, че е било “на живот и смърт” да убеди момичетата да останат и да играят. Фраза, която разтърси България и заваляха доста критики.

Малко преди полунощ на Летище София кацна родната делегация, предвождана именно от Илиана Раева. Не се учудвайте какво последва – въпрос след въпрос, обичайната говорилня, в която нищо не се каза. Напълно нормално. Все едно нямаше трагедия, все едно наше момиче не се бори за живота си. Колегите стояха безмълвни, докато госпожа Раева разказваше за силата на духа и волята.

На въпрос на БЛИЦ, нито една от вас ли не чувства някаква вина за случилото се, Илиана Раева не отговори.

На въпрос на БЛИЦ, как ще разтълкува отново фразата “на живот и смърт”, Раева допълни: “Имайте предвид, че за да бъда абсолютно информирана какво се прави в България, за да знам как да предпазя момичетата. Категорично на живот и смърт, защото този отбор няма да позволя да бъде сринат и унищожен. Този отбор трябваше да бъде спасен. Няма по-голяма помощ за Цветелина в този момент нейните близки приятелки да покажат сила. Това е моето лично решение като треньор.”

“Минахме през всичко. През болката в корема. През страха, който не е свързан с художествената гимнастика. Да, излишно е да ви казвам, че никой не е спал. Или, ако сме спали, сме спали някакви часове. Аз имах една жестока задача - тези момичета трябваше да продължат да съществуват. Моето внимание бе ангажирано с Ина и момичетата, колкото и страшно да ви звучи. Може би оправдавам и най-жестоките ваши колеги, които изсипаха тази чудовищна неправда върху нас и децата. Съвсем нормално е така да се предизвикат нещата, защото това съвпадна с нашето заминаване. Категорична съм, че това решение не е свързано с художествената гимнастика. Какъвто и проблем да е имала нашата Цвети в нейната главичка – не знам какво да кажа. В последните два дни беше много спокойна, след като взе решение да не пътува с нас.”

На въпрос, правила ли е опит Цветелина Стоянова за самоубийство първи път няколко дни преди да скочи Раева отговори: “Цветелина Стоянова, докато е била с нас, пред момичетата, аз съм разговаряла с тях, никога не е правила такъв опит за самоубийство.”

“При всички случаи тя е имала проблем. Нещо е ставало в главичката ѝ. Тя плачеше, менеше си настроенията. Ние се обяснявахме, че тя не иска да играе повече. Кажете ми кой спортист ще скочи, затова, че не иска да играе повече. Тя не искаше да играе. Моето мнение е, че тя имаше личен проблем. Какъв е точно не знам. Тя има прекрасен приятел, който много я обича. Ние винаги сме я гледали с много любов, защото тя е загубила по-рано майка си. В петък  ѝ правих лимон, мед и ядки, защото каза, че е изтощена. Тя е много обичана,” каза

“Нямам никакво намерение да подавам оставка. Защото оставка ми искат един сайт и един вестник поради простата причина, че техният проблем не е трагедията на нашето Цвете, а Илиана Раева”, отговор шефката на въпрос, ще подаде ли оставка.

“Не може да си представите каква подкрепа имахме. В крайна сметка наистина любовта побеждава всичко. Усетихме невероятна подкрепа. Другото, както момичетата бяха обвинявани, че едва ли не под диктовка са писали. Това са толкова интелигентни момичета, толкова възпитани. Те имат достатъчен интелект. Казаха в един момент – госпожо, ние ще напишем нещо. На Христиана написаното е важно. И тези безумци с безумията си по някакъв начин помогнаха на отбора. Знаете ли?! Нека не прозвучи грозно, но в един момент имаше и гняв, а знатее, че гневът мобилизира”, каза още тя.

 “Истината, е че се вълнуваха момичетата и се притесняваха. Сигурна съм, че много голяма част от вас, които следят пътя на този отбор, едва ли е повярвал на безумните неща, които прочетохме. Благодаря ви за това, че дадохте шанс да се търси истината и не да обвинявате безпочвено един треньор, който беше сринат на Европейското морално и духовно заради шока, който преживяхме всички. Щастлива съм, че преодоляхме това”, каза още Раева.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Агенция БЛИЦ стиска палци на Цвети да се пребори. Искаме отново да ни радва!

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ С ЦВЕТЕЛИНА СТОЯНОВА