Пазарджик ще бъде следващият носител на престижното отличие "Голям европейски град на спорта за 2020 година". Новината провъзгласи Ренета Камберова - едно от златните момичета на българската художествена гимнастика, европейска и световна шампионка, олимпийска медалистка с ансамбъла от Рио 2016. През 2017 година грацията пое управлението на спорта в Пазарджик. Поредният отличен резултат от всеотдайната й работа е престижното звание за родния й град.

Асоциацията на европейските столици и градове на спорта присъди високата оценка на спортните политики и дейности в Община Пазарджик. През май Камберова направи изключително емоционално представяне на кандидатурата пред специалната оценителна комисия от ACES EUROPE, посетила тракийския град. Проверяващите бяха водени от Винченцо Лупатели - член на Изпълнителния борд на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта. 

Бронзовата медалистка от Олимпиадата в Рио 2016 изтъкна спортните аргументи на родния си град, припомни славната му история и неговите големи спортни легенди и се спря подробно на приоритетите в стремежа Пазарджик да заслужи титлата за следващата година. 

Членовете на комисията дадоха висока оценка на видяното, която след това предадоха на Управителния борд, присъдил титлата на Пазарджик. Официалната церемония по награждаването ще се състои през ноември в залата на Европейския парламент в Брюксел по време на традиционната Гала на ACES EUROPE, когато титлата ще бъде предадена от "Европейския град на спорта за 2019 година - Варна".

Пазарджик получава това признание за активното си развитие и финансиране на спортните клубове и бази, разнообразния си календар от спортни дейности и амбициозните си бъдещи планове, свързани с престижната титла. Като част от програмата "Европейски град на спорта през 2020 година" е планирано спортните прояви да нараснат до над 150, обновяването на зала „Хебър", стадион „Георги Бенковски", Зоната на здравето и ред други спортни обекти, училищни бази и площадки, както и строеж на изцяло нова спортна зала.

Следващата събота (15 юни) в Пазарджик предстои да се проведе второто издание на шосеен пробег „Пазарджик – Острова“. Трасето, което е лицензирано през 2018 година, минава през няколко забележителности в парк „Острова“ на река Марица. Любители и професионалисти ще изминат три обиколки по 1786 метра и ще пробягат 5358 метра. Сред забележителностите са алея с криви огледала, зоологическа градина, алея със статуи, огромен кръст и колодрум. В програмата има и атрактивна щафета с три поста по 1 обиколка от 1786 метра и занимание по „Детска атлетика“. В стартовете ще се включат и деца със затруднения. Организаторите начело с Рени Камберова канят всички любители на леката атлетика.